Verkkouutiset

Metsäteollisuusyhtiö UPM-Kymmenen pääkonttori Helsingissä. LEHTIKUVA/JUSSI NUKARI

UPM:n biojalostamo menossa Rotterdamiin

Metsäteollisuusyhtiön vaihtoehtona oli Kotka.

UPM:n toimitusjohtaja Jussi Pesosen mukaan yhtiön seuraavan sukupolven biopolttoainejalostamon perussuunnittelu on edennyt vaiheeseen, jossa arvio vaihtoehtoisista sijoituspaikoista on valmistunut.

– Suunnittelu jatkuu Rotterdamissa, missä toimintaympäristö on biopolttoaineliiketoiminnalle suotuisampi, hän toteaa yhtiön tulostiedotteessa.

Pesosen mukaan nykyinen investointiympäristö on hyvin haastava merkittäville uusille hankkeille niin resurssoinnin, aikataulujen kuin kustannustenkin näkökulmasta.

– Tästä syystä emme suunnittele tekevämme asiassa päätöksiä ennen tämän vuoden loppua, hän sanoo.

Myös Neste päätti viime vuonna perustaa biodieseljalostamon Alankomaiden Rotterdamiin. Vaihtoehtona oli Porvoo.

Toimitusjohtajan mukaan Paso de los Torosin sellutehtaan rakentaminen Uruguayssa on edennyt pisteeseen, jossa hankkeen valmistumissuunnitelmaa voidaan täsmentää.

– Tärkeimmät laitteet ja avainresurssit ovat saapuneet Uruguayhin, ja keskeiset epävarmuustekijät on näin ollen ratkaistu. Samaan aikaan pandemian uudet aallot sekä tiukat globaalit toimitusketjut aiheuttavat uusia haasteita. Käynnistymisaikatauluun tulee väistämättä pieni viive, ja tehdas käynnistyy vuoden 2023 ensimmäisen neljänneksen loppuun mennessä.

UPM Biochemicalsin liiketoiminnan valmistelu edistyy Pesosen mukaan hyvin.

– Uuden biokemikaalijalostamon erilaisia tuotteita kohtaan on suurta mielenkiintoa, mikä vahvistaa hankkeen liiketoimintamahdollisuudet ja pitkän aikavälin kasvustrategian. Pandemia on kuitenkin olennaisesti hidastanut yksityiskohtaista teknistä suunnittelua Saksan Leunassa.

Jalostamon arvioidaan käynnistyvän vuoden 2023 loppuun mennessä.

Uusimmat
MAINOS