Verkkouutiset

Ulos oravanpyörästä – minimalisti luopui omaisuudestaan

Minimalisti Teemu Kunto astui ulos oravanpyörästä ja päätti, että liika on liikaa.

Omaisuuden karsimisesta ja minimalistisesta elämäntyylistä on kehkeytynyt lähivuosina muodikas ilmiö. Suomen Konmari Facebook-ryhmässä on yli 57[nbsp]000 jäsentä, kun moni toivoo elämäänsä lisää tilaa ja järjestystä.

Teemu Kunto, 41, päätti vetää tavaroista luopumisen ääripäähän luopuessaan lähes koko omaisuudestaan kolme vuotta sitten.

Entinen maksimalisti vingutti Visaa vielä viisi vuotta sitten, kun hyväpalkkainen myyntityö toi entiselle pienituloiselle pastorille mukanaan raivoisan ostovimman. Avioeron jälkeen Kunto muutti tyhjään omaan kotiin, jota piti alkaa täyttämään.

– Kaikki piti saada äkkiä ja heti. Tiesin, että palkka on tulossa, niin ostaminen meni myös visan vinguttamiseen. Aloin ostaa kaiken mitä teki mieli välittömästi ja ajattelin, että maksan sen joskus myöhemmin, Kunto kuvailee.

Yltäkylläisyyden aika päättyi, kun Kunto menetti yllättäen työsuhteen ja kahden vuoden vuokrasopimuskin oli samaan aikaan irtisanottavissa.

– Olin elänyt vuosia tulojeni ylärajoilla – ja ylikin. Nyt en tiennyt, koska saan seuraavan kerran palkkaa. Elämäntyyliin oli pakko tehdä rajuja muutoksia, sen tajusin.

Elämäntyylin muuttuessa niukemmaksi, tavaroista luopuminen tuntui yllättävän helpolta. Lopulta Kunto muutti pienempään vuokra-asuntoon ja päätti luopua lähes koko omaisuudestaan. Kaikki ylimääräinen sai lähteä; televisio, kirjat, levyt, koriste-esineet, suurin osa vaatteista, auto ja suoratoistopalveluiden tilaukset.

Olo keveni merkittävästi.

– En puuduta enää itseäni turhalla ylenmääräisellä kuluttamisella, jatkuvalla aivottomalla viihteellä tai pyrkimällä jatkuvasti jonnekin. Tiedän, että omistan jo kaiken mitä tarvitsen. Ja edelleen yli tarpeiden.

Nykyään Kunto tekee töitä kiertotalouden parissa ja elää mutkatonta elämää, jossa vaalitaan vapaa-aikaa, ihmissuhteita ja elämyksiä materian sijasta.

Moni joutunee ryhtymään minimalistiksi tulevaisuudessa

Minimalismi tarkoittaa yksinkertaisuudessaan sitä, että luovutaan turhasta tarpeettomasta omaisuudesta ja omistamisesta. Eikä heti viikon kuluttua osteta uutta tavaraa nurkkiin pölyttymään.

Minimalistien aatteet voivat olla eroavia; toinen asuu vuokralla ja laittaa säästöön kaikki rahat vapaampaa tulevaisuuttaan varten, kun taas toinen omistaa omakotitalon, mutta kotiin ei hankita mitään ylimääräistä.

– Mulle minimalismi tarkoittaa eniten semmoista vapautta siitä, että en ole kiinni missään, en asu omistusasunnossa ja omaisuus on niin vähäistä, että jos pitäisi muuttaa repun kanssa toiselle puolelle maailmaa niin siihen ei olisi estettä. Mulla ei ole maallisessa omaisuudessa juurikaan mitään kiinni – en omista mitään sellaista, josta en voisi tarvittaessa luopua.

Kaupan liiton tekemän tutkimuksen mukaan suomalaiset ostivat vuonna 2017 pelkästään verkosta tuotteita 4,9 miljardilla eurolla. Arvioidaan, että suomalaisilla 60 prosenttia vaatekaapin sisällöstä on käyttämättömiä vaatteita.

Kunto ennustaa, että moni joutunee tulevaisuudessa ryhtymään minimalistiksi – ellei omasta tahdostaan – niin ainakin olosuhteiden pakosta. Tietoisempi kuluttaminen on Kunnon mukaan meillä kaikilla edessä, jos halutaan hillitä maapallon lämpenemistä.

– Vuonna 2035 meidän kaikkien on pakko olla minimalistisempia kuin tällä hetkellä, mikäli haluamme pysäyttää maapallon lämpenemisen siedettävälle tasolle. Mä olen vain alkanut harjoittelemaan sitä ajoissa.

Vapaa-aika vaihdon välineenä

Kunnon minimalismia ei aja suuret omaisuuden kartuttamishaaveet, maailman parannustoiveet, eikä hän säästä tai sijoita. Töitä tehdään kahdeksasta neljään, eikä yhtään sen enempää. Lisätunteja ei tarvita, kun ei tarvitse rahoittaa mitään hulppeaa elämäntyyliä.

– Tykkään työstäni ja siitä, että kiertotalous on siinä myös mukana. Ei mulla ole tarvetta siihen, että pääsisin eroon työstäni, sillä nautin työstä ja teen työtä mikä innostaa ja kiinnostaa.

Herää kysymys, ostaako Kunto enää mitään?

Ostokset tehdään hyvin harkitusti ja jos jotain pitää hankkia, Kunto pohtii tuotteen hintaa vapaa-ajan menetyksenä pikemminkin kuin rahassa. Vapaa-aika on vaihdon väline.

– Jos mä jotain ostan, niin ostan mahdollisimman kunnollista ja kestävää ja jos mahdollista niin ekologista, mutta ekologisuus ei ole mulle alun perin ollut se ensisijainen arvo. Se on oikeastaan tullut vasta minimalismin myötä mietintään.

Tyttäretkin ovat innostuneet isän elämäntyylistä ja isäviikonloppuina vietetään enemmän laatu-aikaa yhdessä.

– Ei kenenkään tarvitse pyrkiä täydelliseen minimalismiin, enhän minäkään elä askeettista elämää. Nautin tosi paljon elämästä, mutta käytän rahaa enemmänkin kokemuksiin, ruokaan ja hyvin juomiin, sen sijaan että haluaisin omistaa jotain.

”Sinä et kuitenkaan ole autosi tai merkkivaatteesi, etkä omaisuutesi”

Karsiessaan omaisuutensa ja elinkustannukset mahdollisimman alas Kunto huomasi olevansa onnellisempi kuin koskaan aikaisemmin. Elämä ei pyöri enää pelkän materian ja ostamisen ympärillä.

Eikä päätös kaduta hetkeäkään.

Vapaa-aika kuluu kirjoittamisen, lukemisen ja lenkkeilyn parissa. Minimalisti dokumentoi matkaansa minimalistina Teemu Kunto -nimisessä blogissa.

– Nyt minusta tuntuu siltä, että mitä vähemmän yritän elää, sitä paremmin voin. Ja elän.

Tavarakeskeinen nyky-yhteiskunta lienee tarvitseekin ihmisiä kuten Kunto, joiden radikaali esimerkki saa pohtimaan, onko omat kulutustavat riistäytyneet käsistä. Onko tavaroihin ja omaisuuteen kehittynyt kuormittava tunnesuhde?

– Pikkuhiljaa asiat, jotka omistat, alkavat omistaa sinut. Sinä et kuitenkaan ole autosi tai merkkivaatteesi. Et omaisuutesi tai kotisi sisustustyyli.

MARTINA AKRENIUS

Uusimmat
MAINOS