Verkkouutiset

Ulkoministeriön mukaan vakoiluohjelma on voinut mahdollistaa hyvin laajasti puhelimessa olevan tiedon ja sen ominaisuuksien hyväksikäytön. LEHTIKUVA/VESA MOILANEN

Ulkoministeriötä vakoiltiin haittaohjelmalla – mahdollisti laajasti tiedon hyväksikäytön

Vakoilu on kohdistunut Suomen ulkomailla työskentelevään lähetettyyn henkilökuntaan.

Suomalaisiin diplomaatteihin kohdistettiin kybervakoilua NSO Groupin Pegasus -vakoiluhaittaohjelmalla. Kyseessä on erittäin kehittynyt haittaohjelma, joka on pystytty tuomaan käyttäjän Apple- tai Android-puhelimeen hänen huomaamattaan ja ilman käyttäjän toimenpiteitä.

Ulkoministeriön mukaan vakoiluohjelma on voinut mahdollistaa hyvin laajasti puhelimessa olevan tiedon ja sen ominaisuuksien hyväksikäytön.

Ministeriö on selvittänyt tapausta eri viranomaisten ja sidosryhmien kanssa syksyn ja talven 2021–2022 aikana. Tapaus on kohdistunut Suomen ulkomailla työskentelevään lähetettyyn henkilökuntaan. Selvityksen perusteella on pystytty arvioimaan tapahtuman aikajana. Vakoilu ei ole tällä hetkellä aktiivista.

Ulkoministeriö käsittelee eri turvaluokkien tietoa erilaisilla menetelmillä. Puhelimella käsiteltävä tieto on julkista tai korkeimmillaan turvallisuusluokka 4 tason tietoa, joka on alin turvaluokittelun aste.

– On kuitenkin syytä huomioida, että vaikka tieto ei suoraan olisi luokiteltua, tieto ja sen lähde voivat olla diplomaattien välisen luottamuksen piirissä, ministeriö toteaa.

Ulkoministeriö sanoo seuraavansa jatkuvasti toimintaympäristönsä tilaa ja arvioi siihen liittyviä uhkia.

– Erityisesti ulko- ja turvallisuuspoliittiseen valmisteluun ja päätöksen tekoon kohdistuu paljon mielenkiintoa, joka voi näyttäytyä myös laittomana tiedusteluna. Ulkoministeriö vastaa uhkaan erilaisin keinoin, mutta laittomalta tiedustelulta ei voida koskaan suojautua täysin.

Uusimmat
MAINOS