Verkkouutiset

”Myönnättekö toimineenne lain vastaisesti?” Näin Pekka Haavisto vastasi

Wille Rydmanin mukaan vihreät pyrkivät hämmentämään ulkoministeriä koskevaa päätöstä.

Perustuslakivaliokuntaan kuuluva kokoomuksen kansanedustaja Wille Rydman puhui eduskunnan täysistunnon debatissa. Eduskunta käsittelee perustuslain mukaista muistutusta ulkoministeri Pekka Haaviston (vihr.) virkatoimen lainmukaisuuden tutkimisesta.

– Perustuslakivaliokunta toteaa omassa mietinnössään, että ulkoministeri on toiminut hallintolain 6. pykälän ja ulkoasiainhallintolain 17. pykälän vastaisesti. Joskaan ei sillä tavalla, että ministerivastuuseen liittyvä erityinen syytekynnys ylittyisi, Wille Rydman aloitti.

– Kuitenkin vihreät on omassa puolueviestinnässään pyrkinyt hämmentämään tätä seikkaa, vetoamalla tällaiseen laskuoppiin, että kuinka moni asiantuntija oli mitäkin mieltä.

Rydmanin mukaan ”tällä ei kuitenkaan voida sivuuttaa sitä, etteivät perustuslakivaliokunnan ratkaisut ole matematiikkaa vaan perustuslakivaliokunta arvioi asiantuntijoiden esittämien argumenttien vakavuutta ja painavuutta, ja on tullut siinä tietynlaisiin johtopäätöksiin”.

Wille Rydman. LEHTIKUVA / HEIKKI SAUKKOMAA

– Kysynkin ulkoministeri Haavistolta: myönnättekö perustuslakivaliokunnan kannan mukaisesti toimineenne lain vastaisesti? Vai kiistättekö sen? Ja onko teidän mielestänne hyvä tarkoitus sellainen peruste, joka oikeuttaa lain rikkomiseen?, Wille Rydman kysyi.

Ulkoministeri Pekka Haavisto totesi päästessään reilu puoli tuntia myöhemmin vastaamaan, että keskustelu on tärkeä, mutta hänen alkupuheenvuoroaan ilmeisesti kuultiin huonosti.

– Niin totean vielä tässä yhteydessä, että otan moitteet vastaan, paneudun huolella kaikkiin tämän mietinnön esiin tuomiin seikkoihin ja otan perustuslakivaliokunnan huomiot, moitteet tietysti lukuun kaikessa tulevassa toiminnassani, Pekka Haavisto sanoi.

– Totesin, että perustuslakivaliokunta ja tämä istuntosali ovat ylimpiä päättäviä elimiä harkittaessa perustuslain 116. pykälän mukaisen ministerivastuun toteutumista. Ja toistan, että oikeusvaltion periaatteisiin kuuluu, että kussakin asiassa ylimmän päätöksentekijän päätöstä noudatetaan ja siihen sitoudutaan. Ja tähän, tietysti, näin tulen toimimaan, Haavisto jatkoi.

Kokoomuksen Ben Zyskowicz sanoi, että ”tällä hetkellä jokainen vihreä tuolla verkossa spinnaa, että oli oikein että lapsia lähdettiin auttamaan”.

– Tässä asiassa ei ole siitä kyse. Siis tässä asiassa siitä EI ole kyse. Vaan siitä, miten kohdeltiin virkamiestä, joka oli ollut eri mieltä ministerin kanssa.

– Se että yritettiin koota hallitusrintamaa hoitamaan tätä asiaa on täydellinen kardinaalirike perustuslakivaliokunnan työtä kohtaan, Zyskowicz sanoi.

Keskustelussa Pekka Haavistolle esitettiin epäluottamuslausetta. Eduskunta äänestää siitä ensi viikolla.

 

Uusimmat
MAINOS