Verkkouutiset

Ukrainalaissotilaita Zolotessa Luhanskin alueella kolme viikko sitten. LEHTIKUVA/AFP Anatolii Stepanov

Ukrainan tiedustelukenraali: ”Hyökkääjällä on täysi helvetti edessään”

Sissitoiminta venäläisjoukkojen selustassa aktivoituu Kyrylo Budanovin mukaan kevään myötä.

Kun Ukrainan sotilastiedustelun päällikkö, prikaatikenraali Kyrylo Budanov varoitti marraskuussa 2021 Venäjän olevan valmistelemassa uutta laajamittaista hyökkäystä Ukrainaan, Kreml leimasi sen hysterian lietsomiseksi. Myöskään monet läntiset tarkkailijat eivät ottaneet varoitusta vakavasti.

Venäjän aloitettua hyökkäyksensä 24. helmikuuta hänen tilannearvioitaan kuullaan epäilemättä tarkemmalla korvalla.

Kyrylo Budanov, 36, edustaa Ukrainan uutta upseerisukupolvea, joka on vapaa neuvostoajan rasitteista ja hakee amerikkalaislehti The Nationin mukaan vaikutteensa pikemminkin lännestä. Presidentti Volodymyr Zelenskyin nimitettyä hänet vuonna 2020 tehtäväänsä hän on modernisoinut maansa sotilastiedustelua merkittävästi ja luonut yhteyksiä sisarorganisaatioihin Nato-maissa.

Sotilaallista tilannetta hän luonnehtii Ukrainan urhoollisesta puolustustaistelusta huolimatta erittäin vaikeaksi, sillä Venäjän joukot piirittävät edelleen useita merkittäviä kaupunkeja. Neuvotteluratkaisun mahdollisuutta edellytyksiä hän pitää kyseenalaisina.

– Venäläinen osapuoli ei ole koskaan ollut neuvottelujen suhteen ennustettava. Maamme ymmärtää, kenen kanssa olemme tekemisissä, emmekä odota ihmeitä. Vastassamme on rikollisten, ryövärien ja palkkasoturien armeija. Me olemme valmiit taistelemaan ja voittamaan, hän sanoo lehdelle antamassaan haastattelussa.

– Venäjän sotilasjohto on tehnyt virhearvioita useaan otteeseen, ja me käytämme niitä hyväksemme. Ukrainan armeija on todistanut, että käsitys Venäjän armeijasta maailman toiseksi vahvimpana on iso myytti, ja että se on pelkkä keskiaikainen miesvahvuuden ja vanhojen sodankäyntitapojen yhdistelmä, hän toteaa.

Sissit saalistavat hyökkääjän selustassa

Hyvä tiedustelukyky selittää Budanovin mukaan osaltaan Ukrainan tähänastista sotamenestystä.

– Meillä on runsaasti tiedonantajia Venäjän asevoimien sisällä, eikä pelkästään siellä, vaan myös poliittisissa piireissä ja valtiojohdon tasolla, hän sanoo.

Juuri tämän tiedonantajaverkostonsa ansiosta Ukrainan sotilastiedustelu tiesi jo marraskuussa, mitä oli odotettavissa. Nyttemmin myös Ukrainassa taistelevien tšetšeenien riveistä tapahtuu Budanovin mukaan vuotoja kaiken aikaa.

– Meillä on paljon tiedonantajia heidänkin keskuudessaan. Heti, kun he alkavat valmistella jotakin operaatiota, saamme siitä tiedonantajiemme kautta tiedon. Kun sota alkoi, Venäjä kärsi raskaita tappioita, ja useimmat näistä ihmisistä eivät suoriutuneet lähellekään Kiovaa, hän toteaa.

Budanovin keskeisiin tehtäviin kuuluu The Nationin mukaan hyökkääjän linjojen takana tapahtuvan sissitoiminnan organisointi. Ukrainalaisten sissien lukumäärää hän ei voi paljastaa, mutta kyseessä on hänen mukaansa ”hyvin suuri joukko”.

– Taistelijamme, sotilaamme ja jopa metsästäjämme alkavat kivääreineen saalistaa venäläisiä hyökkääjiä. Sanoisin, että kun kevät pian koittaa, metsämme muuttuvat vihreiksi ja hyökkääjällä on täysi helvetti edessään.

Uusimmat
MAINOS