Verkkouutiset

Sotaa käydään myös Mustanmeren herruudesta. Google Maps

Ukrainan merisodankäynti on ylittänyt kaikki odotukset

Maa on toiminnallaan käytännössä luonut tulevaisuuden epäsymmetrisen merisodankäynnin käsikirjan.

Vaikka maalla Ukrainan ja Venäjän väliset rintamalinjat näyttävät pysyvän paikallaan, Mustallamerellä tilanne on aivan toinen. Ukraina käy käytännössä ilman laivastoa menestyksellistä ja dynaamista sotaa maailman toiseksi suurinta merivoimaa vastaan.

Kun Venäjä miehitti Krimin niemimaan vuonna 2014, se takavarikoi noin kolme neljäsosaa Ukrainan laivastosta, suurimman osan sen meritoiminnan infrastruktuurista ja hyväksyi noin 5 000 ukrainalaisen merisotilaan loikkauksen Venäjälle. Venäjän suurhyökkäyksen alussa viime vuonna Ukraina menetti vielä lisää aluksia ja joutui upottamaan lippulaivansa fregatti Hetman Sahaidachnyn.

Menetettyään suurimman osan pinta-aluksistaan Ukraina rakensi pienemmistä ja edullisemmista aluksista uuden laivaston, joka on kuitenkin massaltaan ja tulivoimaltaan täysin alivoimainen Venäjää vastaan. Siitä huolimatta Ukrainan joukot ovat ohjuksilla, kauko-ohjatuilla järjestelmillä ja kommandoiskuilla toimineet edelläkävijöinä ja käytännössä luoneet tulevaisuuden epäsymmetrisen merisodankäynnin uuden käsikirjan.

Ukrainan iskut merellä ovat osoittaneet, että Venäjän merivoima ei ole lyömätön. Varsinkin kun Ukrainan onnistuneet hyökkäykset ovat kohdistuneet Venäjän vuonna 1783 perustettuun, asevoimien sisällä lähes tarunhohtoisen maineen saaneeseen Mustanmeren laivastoon, iskut eivät osuneet vain aluksiin ja infrastruktuuriin, vaan myös Venäjän ylpeyteen.

Iskuillaan Ukraina on estänyt Venäjää saavuttamasta taktisia päämääriään. Ukrainan aluepuolustuksellinen meristrategia on auttanut ylläpitämään elämänlankaa, jonka Moskova haluaa katkaista, ja siten edesauttanut maan taloustilannetta.

Karkottamalla Venäjän laivaston pois Sevastopolista rajoitettiin sen ohjusten käyttömahdollisuuksia ja kykyä saartaa tehokkaasti Ukrainan kauppamerenkulkua. Lisäksi Ukraina on pystynyt estämään Odessan rannikolla Venäjän maihinnousut ja kommandoiskut, jotka olisivat onnistuessaan voineet olla tuhoisia. Iskuillaan meriliikenteeseen ja infrastruktuuriin, mukaan lukien lentotukikohdat, Ukraina on myös lamauttanut Venäjän jo nyt venytettyä logistiikkaverkostoa.

Taistelu Mustastamerestä on Venäjän ensimmäisten voittojen jälkeen kääntynyt Ukrainan eduksi. Sen taktiikat ovat murskanneet Venäjän Mustanmeren laivaston omahyväisyyden ja pakottaneet sen vetäytymään ja arvioimaan strategiaansa uudelleen.

Vaikka Ukraina ei voi voittaa koko sotaa Mustallamerellä, se voisi hävitä sodan siellä, jos Moskovan annettaisiin hallita merta oman päänsä mukaan. Ainakin tähän asti Ukrainan merisodan strategia on kuitenkin osoittautunut kestäväksi hyödyntäen rajallisia resursseja kekseliäästi ja suurella tehokkuudella.

Uusimmat

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)