Verkkouutiset

Gammalsvenskbyn kylä sijaitsee Dnepr-joen varrella satakunta kilometriä Ukrainan Hersonista koilliseen. Google Maps

Ukrainan lippu liehuu jälleen ruotsalaisessa kylässä Ukrainassa

Gammalsvenskby perustettiin 1700-luvun lopulla ja joutui keväällä venäläisten miehittämäksi.

Gammalsvenskby löytyy yhä Google Mapsista itäistä Ukrainaa halkovan Dnepr-joen varrelta. Myös ukrainaksi kylän nimi on ”vanha ruotsalainen kylä”, Starošvedske.

Venäjän hallitsija Katariina Suuri siirrätti alueelle 1780-luvulla tuhatkunta Viron Hiidenmaan ruotsalaista. Heille oli luvattu viljelymaita, joita ei tosin perille tullessa ollut.

Jälkeläisistä lähes 900 muutti vuonna 1929 Ruotsiin ja vain parikymmentä jäi. Neuvosto-Ukrainaan kuitenkin palasi Ruotsista kommunisteja, jotka perustivat Svedkompartija-kolhoosin.

Josif Stalinin vainojen, nälänhädän ja Siperian pakkosiirtojen jälkeen historia koetteli pientä kylää maaliskuussa Venäjän miehityksellä.’

Nyt Ukraina on vallannut alueen takaisin itselleen osana Hersonin vapautusta.

Köyhässä kylässä oli ennen sotaa parituhatta ja sodan puhjettua noin 800 asukasta. Viitisenkymmentä heistä puhuu ainakin jonkin verran ruotsia.

Svenskbyborna-sivuston mukaan venäläiset miehittäjät kaatoivat lähtiessään sähkötolpat, miinoittivat alueen ja kertoivat kylän tulevan jäämään tulvan alle. Kungsvägen-niminen uusi tie räjäytettiin ja muistomerkki tuhottiin. Sivustolla kerätään asukkaille hätäapuvaroja.

Uusimmat
MAINOS