Verkkouutiset

Ukraina menetti tärkeän aseman – Debaltseve joutumassa mottiin

Ukrainan joukot menettivät perjantaina tärkeän Vuhlehirskin kylän separatistitaistelijoille.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Vuhlehirsk (karttakuvassa vasemmalla) oli separatisteille tärkeä välietappi kovien taistelujen näyttämönä olleen Debaltseven (siniset ja punaiset merkit karttakuvassa keskellä) kaupungin motittamisessa.

”Vuhlehirsk on osin terroristien hallussa”, vapaaehtoisten Donbas-pataljoonaa komentava Semen Semtsenko myöntää Kyiv Postille.

Hänen mukaansa hyökkäys alkoi torstaina tykkitulella. Kaupungissa kerrotaan myös olleen jo valmiiksi sinne siviiliasuissa hiljattain soluttautuneita separatistitaistelijoita, jotka hyökkäsivät ukrainalaisten selustaan.

Kyiv Postin mukaan Vuhlehirskin valloitus tarkoittaa, että separatistit voivat asettaa raskasta Venäjältä saatua tykistöään asemiin, joista voidaan tulittaa Debaltseveen vieviä teitä. Tämä pahentaa kaupungissa taistelevien ukrainalaissotilaiden tilannetta entisestään.

Alueella vierailleet toimittajat ovat kertoneet teiden vierustoilla näkyvän runsaasti kraatereita.

BBC:n haastattelemien etulinjasta palanneiden sotilaiden mukaan Debaltsevessa kärsitään pahasta varustepulasta.

”He ampuvat kaiken päivää raketinheittimillä ja kaikella, mitä heillä on”, sirpalevamman saanut ukrainalainen sotilas Aleksander Verushkin toteaa.

Hänen mukaansa kaikki kaupungin ukrainalaiskalusto on hajalla.

”Tarvitsemme varaosia”, Verushkin toteaa.

Debaltseven asukkaita evakuoidaan parhaillaan. Kaupungin 25 000 asukkaasta on jäljellä enää joitain tuhansia.

Separatistien verkon kiristyminen vaikeuttanee myös evakuointitoimia, joita suoritetaan Kyiv Postin mukaan vain kolmella linja-autolla.

Itä-Ukrainan sotaa seuraavan Conflict Report-blogin mukaan Debaltseven sillanpääaseman kohtalo on sinetöity, ellei Ukrainan asevoimien taktiikassa tehdä radikaaleja muutoksia.

Separatisteilla on huomattavasti ukrainalaisia paremmat huoltoyhteydet, eikä heitä näytä vaivaavan samanlainen varustepula kuin ukrainalaisia.

Separatistien on jo pitkään uskottu yrittävän Debaltseven motitusta.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)