Verkkouutiset

Ukrainan sotilasajoneuvo Avdijivkassa maaliskuussa 2023. / LEHTIKUVA / AFP / ARIS MESSINIS

Uhka saarrostuksesta? Venäläisjoukot etenivät etelässä

Donetskissa sijaitsevan Avdijivkan puolustajien tilanne on käynyt aiempaa tukalammaksi.

Venäjän hyökkäyksen arvioidaan laantuneen viime viikkoina Itä-Ukrainan Donetskissa sijaitsevan Bahmutin ympäristössä. Ukrainan joukot ovat saaneet pidettyä kaupunkiin johtavat huoltotiet auki alkukevään rajuista taisteluista huolimatta.

Osa asiantuntijoista uskoo Venäjän asevoimien siirtäneen painopistettä etelämpänä sijaitsevan Avdijivkan luokse. Kaupungin saartamiseksi on tehty epäonnistuneita hyökkäyksiä jo pitkään, mutta venäläisjoukot ovat päässeet viimeisen kuukauden aikana etenemään hieman sen ympäristössä.

Sen koillispuolella sijaitsevan Kamiankan kylän uskotaan olevan nyt Venäjän hallussa. Ukraina voi joutua vetämään joukkonsa pois, jos hyökkääjä pääsee lähemmäs lännessä sijaitsevaa Orlivkan kylää.

Avdijivkalla on strategista merkitystä, sillä se sijaitsee vain noin kymmenen kilometrin päässä Venäjän tukeman separatistihallinnon miehittämästä Donetskin kaupungista. Rintamalinjalla on käyty tulitaisteluita lähes yhtäjaksoisesti vuodesta 2014 lähtien.

Ukrainan väitetään menettäneen viime viikkoina alueelle sijoitettuja ilmatorjuntajärjestelmiä, minkä turvin Venäjän ilmavoimat on lisännyt toimintaansa. Puolustusasemia on pommitettu olalta laukaistavien ilmatorjuntaohjusten kantaman ulkopuolelta.

Avoimiin lähteisiin perustuva arvio Avdijivkan rintamatilanteesta. / DefMon3 / Twitter
Uusimmat

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)