Verkkouutiset

Tyrmäys Li Anderssonille: Ota selvää Pohjoismaiden tes-järjestelmistä

Kokoomusedustaja huomauttaa, että palkkaneuvotteluja on muissa pohjoismaissa pitkään käyty yrityksissä.

Vasemmistoliiton puheenjohtaja, opetusministeri Li Andersson arvostelee rajusti Metsäteollisuuden linjausta irrottautua työehtosopimustoiminnasta.

− Metsäteollisuuden linjauksessa on kyse politiikasta ja halusta heikentää työehtoja, eikä mistään muusta. Tämä jos mikään on tietoinen tapa luoda vastakkainasettelua aikana, jolloin työnantajat ovat kovasti yrittäneet syyttää hallitusta sen tekemisestä, Li Andersson kirjoittaa Twitterissä.

− Nykyiset työehtosopimukset ovat alasta riippuen voimassa vielä 15–27 kuukautta ja Metsäteollisuus vastaa niistä päättymiseen asti. Silti ilmoitus tehdään nyt, hän lisää.

Anderssonin mielestä Metsäteollisuuden ilmoitus on ”tapa viitata kintaalla ammattiyhdistysliikkeelle ja sille sopimisen tavalle ja kulttuurille, jota Suomessa on vuosikymmenten aikana kehitetty ja sovellettu”.

− Mikäli yrityskohtaiset sopimukset oikeasti tulevat halvemmiksi työnantajille vai ei, jää nähtäväksi. Varmaa on kuitenkin, että tästä seuraa enemmän turbulenssia ja myös työehtojen eriytymistä. Joidenkin asema saattaa parantua, toisten tulee heikentymään, Andersson sanoo.

− Jos työehtosopimuksista nyt peruutetaan, se ei tarkoita vain yritystason sopimista, vaan myös sitä, että meille tulee hyvin akuutti tarve säätää esimerkiksi minimipalkkalaki sekä mahdollisesti parannuksista työsuhdeturvaan, hän jatkaa.

Kokoomuksen kansanedustaja Juhana Vartiainen tyrmää Li Anderssonin väitteet. Vartiainen kehottaa katsomaan naapurimaiden esimerkkejä.

− Li, ota selvää muiden pohjoismaiden tes-järjestelmistä! Palkkaneuvotteluja on niissä pitkään viety yritystasolle, eikä koskaan ole ollut tuloksena ehtojen heikentyminen, Vartiainen huomauttaa.

Uusimmat
MAINOS