Verkkouutiset

Työttömien keskusjärjestö ehdottaa työttömien palkitsemista

Järjestö näkee aktiivisuudesta palkitsemisen olevan perusteltavissa.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Pääministeri Juha Sipilän (kesk.) hallituksen kaavailema työttömien aktiivimalli ei saa tukea Työttömien keskusjärjestöltä. Järjestön puheenjohtaja, kansanedustaja Satu Taavitsaisen (sd.) mukaan esityksen vaikutukset osuvat jo valmiiksi erittäin vähävaraisten työttömien toimeentuloon.

– Kaikille työttömille ei ole tarjolla työpaikkoja, eikä palveluita, joten tosiasiallisesti työttömien perusturvaa leikataan tällä esityksellä. Suurin osa työttömistä tulee kokemaan mallin epäoikeudenmukaisena, Taavitsainen sanoo järjestön tiedotteessa.

Järjestön mukaan epäonnistuminen aktiivisuudessa toisi 60 päivän karenssin ja johtaisi ihmiset 2 kuukauden rahattomuuteen. Myös aktiivimallin minimiehto viisi päivää työllistymistä edistävässä palvelussa 65 päivän aikana on järjestön mukaan lyhyt.

Taavitsaisen mukaan esitetty aktiivimalli leikkaisi tosiasiallisesti työttömien perusturvaa, sillä kaikille työttömille ei ole tarjolla työpaikkoja. Mallin heikkous on hänen mukaansa se, ettei se huomioi tarjolla olevien työpaikkojen määrää eri puolilla Suomea ja työllisyyspalveluiden puutetta.

– Jos työpaikkoja ei vain ole, ei työttömyyspäivärahan leikkaaminen edistä työttömän työllisyyttä aktiivisuudesta tai omasta työllistymishalusta huolimatta.

Järjestö ehdottaakin aktiivimallin kehittämistä siten, että aktiivisuudesta palkittaisiin rangaistuksen sijaan.

– Sellainen esitys, jossa aktiivisuudesta palkittaisiin, olisi perusteltavissa. Esimerkiksi saamalla väliaikaisen korotuksen työttömyysturvaan, jos onnistuu saamaan lyhyen määräaikaisen tai osa-aikaisen työpaikan tai osallistumalla työllisyyspalveluihin, sanoo edunvalvontatyöryhmän puheenjohtaja Eija Tuohimaa (sd.).

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)