Verkkouutiset

Työministeri ehdottaa ”isiosaa” kotihoidontukeen

Työministeri Lauri Ihalaisen mielestä kotihoidontuessa voisi olla osa, joka on korvamerkitty isille.

– Henkilökohtaisesti ajatus vähän viehättäisi, pitäisikö tässä kotihoidontuessakin olla tällainen isiosa. Se on muussakin perhevapaajärjestelmässä, työministeri Lauri Ihalainen (sd.) sanoi Yle Radio 1:n Ykkösaamussa.

Ihalaisen ehdotus liittyi toimittajan kysymykseen siitä, mitä konkreettista valtiovarainministeri Jutta Urpilaisen (sd.) budjettiriiheen tilaama rakenneuudistuspaketti voisi sisältää.

Ihalainen vastasi, että hänen mielestään siihen tulisi sisältyä erinäisiä koreja, joista yksi on työllisyysasteen nostaminen. Ihalainen ei kuitenkaan avannut tarkemmin esitystään kotihoidontuen ”isiosasta”.

Jonkin osuuden korvamerkitseminen isille tarkoittaa perhevapaajärjestelmässä normaalisti sitä, että tuen saa käyttöön vain isä. Näin ollen kotihoidontuen isiosa voisi tarkoittaa esimerkiksi sitä, että kotihoidontuen kestoa leikataan äidiltä, mutta leikatun osuuden voisi saada isä.

Toissa keväänä keskusteltiin kotihoidontuen leikkaamisesta, kun Helsingin Sanomat uutisoi hallituksen kaavailevan kotihoidontuen keston lyhentämistä vuodella.

Silloin hallitus kiisti suunnitelmat, vaikka keskusta teki asiasta välikysymyksen. Viime syksynä asetetun sosiaali- ja terveysministeriön (STM) työryhmän toimeksiantoon kotihoidontuen keston pohtiminen ei kuulunut.

Kotihoidontukea päätettiin uudistaa kevään kehysriihessä siten, että käyttöön otetaan joustava hoitoraha, mikä kannustaisi lyhyen osa-aikatyön tekemiseen. Joustava hoitoraha korvaa nykyisin käytössä olevan alle 3-vuotiaiden lasten vanhemmille maksettavan osittaisen hoitorahan.

Uusimmat
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)