Verkkouutiset

Työllisyysmäärärahojen riittävyys on huolestuttanut kansalaisia

Työllisyysmäärärahan käyttö on työ- ja elinkeinoministeriö mukaan ollut tänä vuonna tavanomaista nopeampaa.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

TE-toimistot ovat käyttäneet työllisyysmäärärahaa alkuvuonna ripeästi korkealla olevan työttömyyden takia, kerrotaan työ- ja elinkeinoministeriöstä. Työttömien määrään suhteutettuna rahaa on myös käytössä aikaisempia vuosia vähemmän.

Tälle vuodelle rahaa palkkatukeen, työvoimakoulutukseen, aloittavan yrittäjän starttirahaan ja muihin työvoimapalveluihin on varattu 724 miljoonaa euroa.

Työllisyysmäärärahoilla rahoitetuissa palveluissa on ollut alkuvuonna keskimäärin 60 000 henkilöä, mikä on samalla tasolla kuin viime vuonna vastaavana ajankohtana. Kaikki rahoituslähteet huomioiden työttömiä on osallistunut palveluihin keskimäärin noin 125 000.

Oikeus- ja työministeri Jari Lindströmin (ps.) mukaan työllisyysmäärärahojen riittävyydestä huolestuneet kansalaiset ja yritykset ovat viime päivinä ottaneet yhteyttä ministeriöön.

– Pelkona on ollut työllisyysmäärärahojen loppuminen ja siten työttömyyden paheneminen. Myös starttirahojen riittävyydestä on kyselty, Lindström kertoo ministeriön tiedotteessa.

Hän muistuttaa, että palkkatuki ja starttiraha ovat harkinnanvaraisia tukia, joita TE-toimisto myöntää valtion talousarvion ja alueille jaettujen määrärahojen puitteissa. Automaattisesti niitä eiole mahdollista saada eikä myöntää.

– Koska ELY-keskukset ja TE-toimistot tekevät alueelliset päätökset varojen käytöstä, on rahojen tämänhetkisessä käytössä suuriakin eroja eri alueiden työllisyystilanteesta johtuen. Saamme elokuun alkupuolella tarkempaa tietoa varojen riittävyydestä alueittain ja pystymme sen mukaan arvioimaan tarkemmin varojen kohdentamista sekä mahdollisia toimenpiteitä, Lindström lupaa.

Työllisyysmäärärahojen käytössä tapahtui hänen mukaansa tänä vuonna selkeä painopisteen muutos, kun 300 päivää työmarkkinatukea saaneille ja pitkäaikaistyöttömille varattiin tilapäinen korvamerkitty rahoitus. Tämän hetkisen arvion mukaan korvamerkittyjä rahoja olisi käytössä vuoden loppuun saakka.

Se sijaan muille ryhmille kohdennettujen määrärahojen tilanne on kireämpi. Toukokuun lopun tilanteen mukaan uusia päätöksiä voidaan vielä tehdä noin 80 miljoonalla eurolla.

– Seuraamme tarkkaan työllisyysmäärärahojen käyttöä ja työllisyyden kehittymistä, Lindström vakuuttaa.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)