Verkkouutiset

Tv-dokumentti kiehautti tunteet, peloissaan olevia romanikerjäläisiä lähtenyt kotiin

Norjan pääministerin mukaan kaikki kerjäläiset eivät osallistu rikolliseen toimintaan.

Monet Bergenissä asuvat kerjäläiset eivät tunne oloaan enää turvalliseksi Norjan yleisradion julkaiseman dokumentin jälkeen.

Moni romanikerjäläinen on lähtenyt Norjasta takaisin Romaniaan, kertoo The Local.

Tiistaina julkaistu dokumentti kertoo bergeniläisen talon asukkaista, joilla on yhteyksiä Romanian kerjäläisyhteisöön. Ohjelma paljastaa 140-henkisen järjestäytyneen verkoston, joka on keskittynyt kerjäämiseen ja prostituutioon.

Verkosto on kerännyt toiminnallaan paljon rahaa, joka on lähetetty Romaniaan.

Norjan pääministeri Erna Solbergin mukaan norjalaisten pitäisi miettiä, kannattaako kerjäläisille antaa rahaa.

– Ihmisten pitäisi miettiä, tukevatko he järjestäytynyttä rikollisuutta vai yksittäistä henkilöä, Solberg sanoo Yleisradio NRK:lle.

– Kerjäämistä voidaan käyttää peitteenä järjestäytyneelle rikollisuudelle. Tämä ei tarkoita sitä, että kaikki kerjäläiset osallistuvat rikolliseen toimintaan.

Kerjääminen oli kiellettyä Norjassa vuoteen 2005 asti, kunnes kielto kumottiin.

Bergens Tidende -lehden mukaan monet Bergenin romanialaiskerjäläiset ovat huomanneet ilmapiirin muutoksen sen jälkeen, kun dokumentti julkaistiin.

– Ainakin 11 ihmistä osti tänään lentolipun takaisin Romaniaan Robin Hood -huset -asuntolan tukemana. Heidän mukaansa Bergenissä ei ole tällä hetkellä turvallista eikä mukavaa, Robin Hood -husetin johtaja Marcos Amano kertoo.

Amano sanoo kerjäläisten kertoneen, että heitä on potkittu ja uhkailtu.

– Monet ihmiset ovat kertoneet, että heille on huudeltu. Heitä on käsketty menemään kotiin. Eräs kerjäläinen kertoi, että häntä potkaistiin ja lyötiin, kun hän keräsi pulloja.

Amano uskoo, että reaktiot johtuvat todennäköisesti dokumentista, koska Bergenin asukkailla ei ole tapana käyttäytyä aggressiivisesti kerjäläisiä kohtaan.

Uusimmat
MAINOS