Verkkouutiset

Koronatartunnan saanutta potilasta hoidetaan Israelissa. LEHTIKUVA / AFP Jack Guez

Tutkijat varoittavat koronaviruksen aiheuttamista neurologisista häiriöistä

Erilaisia oireita voi esiintyä vielä kuukausia tartunnan jälkeen.

Vaikka koronavirusta pidetään ensisijaisesti hengitystieinfektiona, akuutin taudin aikana ilmenee myös lukemattomia neurologisia komplikaatioita, kertoo Science-lehti.

Näitä komplikaatioita ovat esimerkiksi sekavuus, aivohalvaus ja erilaiset hermostolliset häiriöt.

Lisäksi taudin sairastaneella voi ilmetä vielä kuukausia tartunnan jälkeen keskittymiskyvyn heikkenemistä, päänsärkyä, masennusta ja aistihäiriöitä osana niin kutsuttua ”Long Covidia”.

– Jopa nuoret, jotka ovat sairastaneet varsinaisen koronataudin lievänä, voivat myöhemmin kärsiä erilaisista neuropsykiatrisista oireyhtymistä, tutkijat kirjoittavat.

Tutkijoiden mukaan on toistaiseksi epävarmaa, kehittyykö odottamattomia neurologisia seurauksia vielä vuosia ensimmäisen tartunnan jälkeen.

– Miljoonat ihmiset kärsivät hermoston komplikaatioista, jotka aiheuttavat haasteita kuntoutukselle ja toipumiselle sekä toimintakyvyn menetyksestä johtuvia häiriöitä, tutkijat kirjoittavat.

Isossa-Britanniassa sairaalapotilailla tehdyssä tutkimuksessa yleisimmiksi neurologisiksi sairauksiksi tunnistettiin muun muassa hajuaistin puute, aivohalvaus ja aivotulehdus.

Uusimmat
MAINOS