Verkkouutiset

Tutkijat väittävät: Rokote koronaan valmis muutamassa viikossa

Israelilaisen tutkimuskeskuksen koronavirusrokote voisi olla laajassa jakelussa jo 90 päivän kuluttua.

Israelilaiset tutkijat kertovat edistyneensä ensimmäisen koronavirusrokotteen kehitystyössä.

Israelin tiede- ja teknologiaministeri Ofir Akunisin mukaan rokote on parhaassa tapauksessa valmis jo ”muutamassa viikossa” ja laajemmassa jakelussa kolmen kuukauden kuluttua.

– Onnittelut MIGAL-tutkimuskeskukselle tästä jännittävästä läpimurrosta. Olen varma, että nopeat edistysaskeleet jatkuvat ja saamme tarvittavan vastauksen vakavaan ja maailmanlaajuiseen COVID-19-uhkaan, Akunis toteaa tiedotteessa.

Jerusalem Post -lehden mukaan tutkimuskeskus on kehittänyt viimeisen neljän vuoden ajan rokotetta eläinperäiseen IBV-koronavirukseen. Tekniikan uskotaan soveltuvan myös Kiinasta levinneeseen uuteen tautikantaan.

– Tavoitteenamme oli kehittää yleisesti teknologiaa eikä varsinaisesti rokotetta tiettyyn virukseen, MIGAL:n bioteknologiajohtaja Chen Katz sanoo.

Alustavissa tutkimuksissa suun kautta annettavan rokotteen havaittiin tuottavan korkeita määriä viruksen vasta-aineita.

– Sitä voi jo sanoa tuuriksi. Päätimme valita järjestelmämme malliksi koronaviruksen vain osoittaaksemme teknologian toimivuutta, Katz jatkaa.

IBV-koronavirus ja COVID-19 ovat geneettisesti hyvin samankaltaisia. Rokotteen uskotaan valmistuvan nopeasti, sillä virukset myös tarttuvat saman mekanismin avulla.

– Nyt järjestelmää on vain muokattava uuteen DNA-sekvenssiin. Tämä prosessi on parhaillaan kesken, ja rokote valmistuu toivon mukaan muutamassa viikossa. Kyllä, jos kaikki toimii, niin meillä on käytössämme rokote koronaviruksen pysäyttämiseksi, Chen Katz toteaa.

Tiede- ja teknologiaministeri vakuuttaa, että tarvittavat lupaprosessit saadaan kuntoon nopealla aikataululla. Tarkoituksena on tuoda rokote markkinoille heti kun mahdollista.

MIGAL-keskuksen toimitusjohtaja David Zigdon uskoo lupaprosessin valmistumiseen 90 päivässä. Suun kautta annettava rokote saataisiin myös jakeluun tavanomaista nopeammin.

Uusimmat
MAINOS