Verkkouutiset

Markku Jokisipilä. LEHTIKUVA / RONI REKOMAA

Tutkija Ylellä: Sananvapautta yritetään rajoittaa vihapuheen nimissä

Markku Jokisipilän mukaan nykyinen rikoslaki antaa hyvät mahdollisuudet puuttua uhkauksiin ja syrjintään.

Turun yliopiston apulaisprofessori Markku Jokisipilä varoittaa kiristämästä lainsäädäntöä kohtuuttomasti vihapuheen torjumisen nimissä.

Hän huomautti Ylellä Marja Sannikan haastattelussa, että jo nykyinen rikoslaki antaa hyvät mahdollisuudet puuttua muun muassa laittomiin uhkauksiin ja syrjintään. Mahdolliset laajennukset uhkaisivat hänen mukaansa sananvapautta.

– Tässä on ilmiselvät riskit, että nämä yritykset siistiä ja salonkikelpoistaa tätä julkista keskustelua törmäävät hyvin nopeasti siihen, että ne ovat ristiriidassa sananvapauden kanssa, Jokisipilä sanoi.

Tutkija arvioi, että vihapuheen käsite on vahvasti politisoitunut.

– Ei ole mitään yksimielisyyttä siitä, että mitä sillä tarkoitetaan. Aika usein tulee vastaan poliittisesti motivoituneita puheenvuoroja vihapuheesta, joissa ei ole kyse laittoman puheen rankaisemisesta vaan siitä, että halutaan siivota tietynlaiset näkemykset ja tietynlaiset puhetavat pois julkisesta keskustelusta, Markku Jokisipilä totesi.

– Mielestäni demokraattisessa ja moniarvoisessa yhteiskunnassa ei pitäisi lähteä tälle linjalle, Jokisipilä jatkoi.

Uusimmat
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)