Verkkouutiset

Tutkija: Venäjän kanta Syyriaan muuttumassa – ”Kaasuisku ylitti tabukynnyksen”

Tampereen yliopiston professorin mukaan Venäjä saattaa hyväksyä rajattuja toimia Syyriaa vastaan, jos YK:n asetarkastajien raportti osoittaa Syyrian hallituksen syyllistyneen kaasuhyökkäykseen.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Kansainvälisen politiikan professorin Hiski Haukkalan mukaan Venäjän suhtautuminen Syyrian hallitusta kohtaan on viime aikoina muuttunut.

– Venäjä on toiminut tietyllä tavalla Bashar al-Assadin kilpenä YK:n turvallisuusneuvostossa ja estänyt tiukemmat toimet tähän saakka. Tilanne on nyt potentiaalisesti toisenlainen, Haukkala sanoo Verkkouutisille.

Syyriassa tehtiin toissa viikolla kaasuhyökkäys, jonka tekijäksi epäillään yleisesti Syyrian hallitusta. Yhdysvallat on ilmoittanut omaavansa todisteita al-Assadia vastaan ja haluaa aloittaa sotilastoimet.

– Kemiallisten aseiden käytössä on ylitetty tietty tabukynnys. Se on näkynyt viime päivinä Venäjän varovaisena retorisena avautumisena.

Venäjän presidentti Vladimir Putin totesi keskiviikkona, että toimet Syyriaa vastaan eivät ole poissuljettuja.

Haukkala muistuttaa, että tällä hetkellä ei ole täyttä varmuutta siitä, mikä taho Syyriassa on kaasuhyökkäyksen takana.

– Venäjän mukaan on oltava selkeät todisteet siitä, että kaasuhyökkäyksen takana on al-Assad tai joku muu hänen lähipiiristään.

Haukkala pitää mahdollisena, että hyökkäyksen takana on myös jokin lukuisista kapinallisryhmistä.

Hän korostaa, että tällä hetkellä on vireillä kaksi aikataulua. Yhdysvallat haluavat saada nopeasti tuen maan kongressilta ja aloittaa toimet Syyriaa vastaan. YK:n asetarkastajilla on puolestaan oma aikataulunsa, joka etenee hitaammin.

– Voisin kuvitella, että jos ja kun Yhdysvallat haluaa iskeä nopeasti omaan todistusaineistoonsa nojaten, niin Venäjä tulee todennäköisesti sanoutumaan tästä irti eikä YK:n turvallisuusneuvoston mandaattia saada.

– Jos YK:n asetarkastajat kuitenkin antavat selkeän tuomion Syyrian hallituksen syyllisyydestä, niin en yllättyisi, että Venäjä olisi mukana tässä rintamassa valtuuttamassa hyvin rajattua toimea Syyriaa vastaan.

”Venäjän kanta periaatteellinen”

Haukkalan mukaan Venäjä tukee Syyrian hallitusta, koska se haluaa estää Yhdysvaltoja ja länsimaita tekemästä erilaisia humanitäärisiä interventioita suvereeneja kansallisvaltioita vastaan.

– Venäjä katsoo puolustavansa kansainvälisen oikeuden ja suvereenien valtioiden pyhää periaatetta. Nähdäkseni Venäjän kanta on hyvin pitkälti periaatteellinen.

Venäjä pelkää hänen mukaansa myös mahdollista valtatyhjiötä, joka saattaisi seurata al-Assadin hallituksen kaatuessa.

– Venäjän väestöstä 10–15 prosenttia on islaminuskoisia. Venäjän omien rajojen sisällä on tapahtunut viimeisen 20 vuoden aikana merkittävää radikalisoitumista.

– Venäjä pelkää poliittisen, radikaalin islamin leviämistä. Pahin pelko on se, että al-Assad kaatuu ja tilalle tulee radikaali islamistiporukka Syyriassa.

Yhdysvaltain presidentti Barack Obama aloittaa keskiviikkona kaksipäiväisen vierailun Ruotsissa. Obama tapaa Pohjoismaiden johtajat. Suomea edustaa tilaisuudessa tasavallan presidentti Sauli Niinistö.

Johtajien tapaamisessa on määrä keskustella muun muassa Yhdysvaltain ja Pohjoismaiden ulkopoliittisesta yhteistyöstä, talouskasvusta ja kehityksen edistämisestä sekä ilmastonmuutoksen torjunnasta. Tapaamisessa käsitellään todennäköisesti myös Syyrian tilannetta.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)