Verkkouutiset

Tutkija ei lämpene hyttysenpyydystimille.LEHTIKUVA / VESA MOILANEN

Tutkija tyrmää hyttysansat – suosittelee yksinkertaista keinoa

Asiantuntijan mukaan vaaleat vaatteet ovat hyvä keino suojautua sääskiltä.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Edullinen ja tehokas tapa välttää hyttysenpistot on vaatetuksessa, sanoo hyttystutkija Anders Lindström Svenska Dagbladetin haastattelussa. Tumma vaatetus houkuttelee sääskiä, joten vaaleat vaatteet ovat kesällä parempi vaihtoehto, tutkija toteaa. Lisäksi hyttysten on vaikeampi purra löysien vaatteiden läpi, hän neuvoo.

– Mutta eiväthän vaaleat vaatteet suojele hyttysenpuremilta. Keskimäärin saatat saada hieman vähemmän puremia kuin tummiin pukeutuneet. Mutta jos tuoksut hyvältä voit saada enemmän puremia valkeisiin pukeutuneena kuin vähemmän hyvältä tuoksahtava tummiin pukeutunut, Lindström sanoo.

Puremille herkille Lindström suosittelee hyttyskarkotteita, ja apteekkien valikoimaa hän luonnehtii hyväksi. Kaikki markkinoilta löytyvät hyttyskarkotteet eivät välttämättä kuitenkaan ole toimivia. Ruotsissa on myyty muun muassa hyttysiä väitetysti karkottavia laastareita, joiden ainesosat ovat osin hämärän peitossa.

–  Laastareiden väitetään tepsivän 72 tuntia. En löydä yhtäkään tieteellistä tutkimusta joka tukisi näitä väitteitä, enkä ymmärrä miten ne voisivat toimia, tutkija sanoo.

Ruotsissakin monet mökinomistajat ostavat tonteilleen erilaisia hyttysenpyydystimiä. Näiden laatu kuitenkin vaihtelee, ja osaan Lindström suhtautuu skeptisesti. Hyttyset ultraäänellä etäällä pitävät karkottimet hän torjuu suoralta kädeltä, ja myös nestekaasulla toimivat hyttysansat voivat olla ostajalle pettymys.

– Mikään ei viittaa siihen, että hyttysten määrä laskisi merkittävästi, ei vaikka näitä ansoja olisi montakin.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)