Verkkouutiset

F-16 hävittäjä. AFP / LEHTIKUVA / OZAN KOSE

Tutkijan mukaan Turkin Nato-viivytys ei johdu vain hävittäjistä

Ulkopoliittisen instituutin tutkijan mukaan Turkki pyrkii vaikuttamaan Yhdysvaltain Syyrian politiikkaan.

Ulkopoliittisen instituutin vanhemman tutkijan Toni Alarannan mukaan Turkin Ruotsin ja Suomen Nato-jäsenyyden jumittaminen ei johdukaan vain hävittäjistä.

Turkki on halunnut ostaa Yhdysvalloilta uusia F-16-hävittäjiä, mutta Yhdysvallat ei ole kauppaan suostunut. Moni asiantuntija on katsonut, että Turkki pyrkii saamaan tahtonsa läpi viivyttämällä Ruotsin ja Suomen Nato-jäsenyyksien hyväksymistä.

Jumittamisen syynä ei kuitenkaan ehkä olekaan hävittäjät, vaan Yhdysvaltain toimet Syyriassa.

– Turkin jumittamisen päätavoite on saada Yhdysvallat lopettamaan Syyrian YPG-kurdien aseistaminen. Tähän verrattuna kaikki muu on sivulauseita, hävittäjillä toki merkitystä, Alaranto kommentoi Twitterissä.

Alarannan mukaan Turkki-Venäjä-suhteilla on myös merkitystä isossa kuvassa, mutta hakemusten jumittumisen pääkohde ja signaalin suunta ovat Yhdysvallat ja sen Syyrian politiikka.

Foreign Policy -lehden artikkelin mukaan, johon Twitter-julkaisussa viitataan, Turkilla on ongelmansa Ruotsin ja sen kurdisuhteiden kanssa, mutta Turkin päähuolenaiheena on nimenomaan Yhdysvaltain tuki Syyrian kurdeille.

Yhdysvallat on rahoittanut ja aseistanut Kurdistanin työväenpuolueeseen (PKK) kytköksissä olleita kurdimilitantteja Syyriassa osana taistelua Islamilaista valtiota vastaan.

Turkki katsoo, että sen Syyrian rajan viereen syntymässä oleva kurdilainen hallintoalue luo uhkan Turkille menettää oman kurdialueensa hallinnan. Yhdysvaltain tukeen suhtaudutaan jopa vihamielisesti, mikä on osa syytä Turkin lähentymiseen Venäjän kanssa.

Uusimmat
MAINOS