Verkkouutiset

Tutkija TalSa:lle: Ihmisiä pitää saada muuttamaan työn perässä

Työ- ja elinkeinoministeriön tutkimusjohtajan mukaan työ­markkinoiden toiminnalle pitäisi luoda paremmat edellytykset.

Työmarkkinat toimivat Suomessa tehokkaasti vain muutamilla seuduilla, arvioi työ- ja elinkeinoministeriön tutkimusjohtaja Heikki Räisänen. Maan ongelma on hänen mielestään pieni väestöpohja laajalla alueella. Tämä vaikuttaa muun muassa siihen, minkälaisille alueille yritysten kannattaa investoida.

– Ne ovat yliopistokaupungit ja niiden ympäristö. Iso osa maata on työmarkkinoiden kannalta sellaista, että siellä tapahtuu aika vähän. Työmarkkinat toimivat tehokkaimmin kaupungeissa. Siellä on monipuolista työvoiman tarjontaa ja silloin niihin voi syntyä myös uusia työpaikkoja, Räisänen kertoo Taloussanomille.

Hän pitää tärkeänä, että Suomen sisäistä työvoiman liikkuvuutta edistettäisiin. Ihmisiä pitäisi eri keinoin houkutella nykyistä enemmän liikkumaan työn perässä.

– Tähän liittyy hyvin paljon asuntomarkkinoiden toiminta ja myös joukkoliikenteen toimivuus. Ne ovat keskeisiä tapoja, joilla tällaista pendelöintiä voi laajentaa.

Muuttoliikettä ei Räisäsen mukaan tapahdu tarpeeksi, eikä kaikilla alueilla.

– Kyllä meillä on siinä ongelmia, että muuttaminen on monessa tapauksessa kallista, eikä vuokra-asuntomarkkinat toimi tyydyttävästi kuin isoilla kaupunkiseuduilla.

Uusimmat

Aborttihuuman pimeä ydin

Jos tavoite on tarpeeksi pyhä, edistyksen kärkijoukko ohittaa liberaalin demokratian periaatteet ja perustuslailliset rajoitteet.

MAINOS