Verkkouutiset

Vihreät saivat aluevaaleissa vain 7,4 prosenttia äänistä. LEHTIKUVA/JUSSI NUKARI

Tutkija LM:lle: Vihreiden tila hallituksessa käy ahtaammaksi

Jenni Karimäki uskoo puolueen kitkuttavan hallituksessa.

Vihreän liikkeen historiaan perehtynyt tutkija Jenni Karimäki Helsingin yliopistosta arvioi Lännen Medialle, että aluevaalien jälkeen keskustan jyrääminen voi olla vihreille hallituksessa entistä vaikeampaa.

Karimäen mukaan vihreiden on vaikea erottautua hallituksen muista vasemmistopuolueista.

Hän uskoo, että heikon kuntavaalituloksen jälkeen vihreät haluavat pitää tiukasti kiinni hallituksen ilmastotavoitteiden toteutumisesta, mutta keskustan jyrääminen hallituksessa voi olla vihreille vastedes hankalampaa.

– Ajattelen, että (vaali)tulos voi hitsata pääministeriä ja valtionvarainministeriä entistä vahvemmin yhteen, koska molempien puolueilla meni hyvin. Sillä on vaikutuksensa hallituksen työskentelyyn, jolloin tämän akselin näkemysten ohittaminen voi olla vaikeaa.

Karimäki uskoo, että vihreiden kynnys lähteä hallituksesta on vaalitappioista huolimatta korkea, koska puolue on hallituksessa vaa’ankieliasemassa.

– Jos puolue lähtisi hallituksesta, menettäisi hallitus enemmistön eduskunnassa ja hallitus voisi kaatua. Olisi riskialtis liike vihreiltä ajatella, että kansa hallituksesta lähdöstä palkitsisi, Karimäki sanoo Lännen Medialle.

Uusimmat
MAINOS