Verkkouutiset

Turvapaikanhaku ulkorajakeskuksiin?

BLOGI

Sisäministerin mukaan ulkorajakeskukset voisivat olla ratkaisu, jonka maahanmuuttokriitikotkin hyväksyvät.
Kai Mykkänen
Kai Mykkänen
Kai Mykkänen on ympäristö- ja ilmastoministeri.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Kokoomuksen eurooppalaisten sisarpuolueiden muodostama Euroopan kansanpuolue EPP kokousti keskiviikkona ja torstaina Helsingissä. Alexander Stubb teki huikean eurooppalaisen kärkiehdokaskampanjan ja nosti Suomen lipun kartalle täksi syksyksi! Myös EPP kongressin isännöiminen olisi ollut vain varjo nyt nähdystä, jos meillä ei olisi ollut kisaa ja suomalaista ehdokasta siinä.

Käytin tilaisuutta myös yhteisten ratkaisujen tunnustelemiseen erityisesti turvapaikkakysymyksissä niin paneelikeskustelijana kuin kahdenvälisissä tapaamisissa mm. Saksan sisäministeri Horst Seehoferin ja Ruotsin kokoomuksen puheenjohtajana maansa uutta hallitusta parhaillaan muodostavan Ulf Kristerssonin kanssa.

Yhteisymmärrys tuntuu syvenevän seuraavista lähtökohdista:
1. Suojelua tulee tarjota aidosti vainotuille ja kohdistaa se erityisesti haavoittuvimmassa asemassa oleviin.
2. Turvapaikkajärjestelmä menettää merkityksensä, jos se toimii ovena pysyvälle laittomalle oleskelulle Euroopassa.
3. Eurooppa kykenee auttamaan useampia, jos turvapaikkajärjestelmä minimoi pelon ja hallitsemattomuuden tunteen Euroopan sisällä.

Nykyinen rajan yli tulemiseen ja kohdemaassa turvapaikan hakemiseen perustuva järjestelmä ei vastaa hyvin yhteenkään yllä mainittuun. Toisaalta kesäkuun Eurooppa-neuvoston linjaamat maihinnousukeskukset EU:n ulkopuolisiin maihin näyttävät vaikeilta toteuttaa. Tarvitaan uskottava kolmas ratkaisu.

Helppoja ratkaisuja ei ole. Moni kuitenkin tuki viime aikoina ilmoille heittämääni ajatusta turvapaikanhaun siirtämisestä EU:n ulkorajoille tarpeen mukaan perustettaviin ulkorajakeskuksiin. Turvapaikkahakemukset käsiteltäisiin ulkorajakeskuksissa EU:n yhdessä säätämän turvapaikkamenettelyn mukaisesti. Hakijat pysyisivät hakuajan ulkorajakeskusten alueella.

Välttäisimme hallitsemattomuuden tunnetta aiheuttavan läpi Euroopan kulkevan muuttoliikkeen uusiutumisen. Palautuskysymys helpottuisi, koska ulkorajakeskukset eivät yhtä helposti toimisi väärinkäyttäjien ovena halutuimpiin Euroopan maihin.

Poliittisesti vaikea mutta välttämätön edellytys maahantulon painopistesuuntiin perustettaville ulkorajakeskuksille olisi se, että aidosti vainottuja turvapaikan saavia jaettaisiin tietyllä reilulla menettelyllä edelleen jäsenmaiden kesken. Järjellä ajatellen olisi kuitenkin ihan eri asia jakaa jäsenmaiden kesken hallitusti turvapaikan saaneita sen sijaan, että yritetään jakaa rantautuneita hakijoita, joista suuri osa ei viime vuosina ole täyttänyt turvapaikkapäätöksen kriteereitä. Suurin akuutti haastehan tällä hetkellä on kysymys heidän palauttamisestaan.

Eiköhän ulkorajakeskus yhdistettynä turvapaikan saavien hallittuun jakoon ole tätä nykyistä parempi myös maahanmuuttoa vieroksuvien kannalta? Hallitsemattomuuden tunnetta vähentäessään se voisi samalla antaa mahdollisuuden auttaa useampaa kuin vuoden 2015 maahanmuuton aiheuttaman pelon varjossa. Ja salakuljettajien merkitystä vähentäessään se voisi auttaa kohdistamaan suojelun ainakin asetetta paremmin lapsiin, naisiin ja hauraimmassa asemassa oleviin.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)