Verkkouutiset

Turvapaikanhakijoita tulee nyt Venäjältä Lappiin – arvio jopa 7 000

Turvapaikanhakijoita virtaa Lappiin nyt Venäjän kautta, kertoo Rajavartiolaitos.

Alkuvuonna Lapin rajanylityspaikoilla on hakenut turvapaikkaa 188 henkilöä. Sunnuntaina turvapaikkaa haki Sallassa 22 henkilöä ja Raja-Joosepissa viisi henkilöä. He ovat ylittäneet rajan Venäjältä Suomeen rajanylityspaikan kautta.

Viikon 52 aikana turvapaikkaa haki 34 henkilöä ja viikon 53 aikana 98 henkilöä. Viikon 1 aikana turvapaikkaa haki jo 142 henkilöä.

Viime vuoden aikana Lapin Venäjän vastaisilla rajanylityspaikoilla haki turvapaikkaa yhteensä 694 henkilöä, nyt jo siis kymmenessä päivässä 188 henkeä. Rajavartiolaitos arvioi, että Lappiin tulevien turvapaikanhakijoiden määrä jopa kymmenkertaistuu tänä vuonna.

Pääosa turvapaikanhakijoista on afganistanilaisia, nepalilaisia, irakilaisia, iranilaisia ja syyrialaisia. Yhteensä hakijoiden joukossa on 30 eri kansallisuutta.

Lapin rajavartioston mukaan maahantuloa pyörittää järjestäytynyt rikollisuus turvapaikanhakijoiden kotimaissa sekä Venäjällä ja Suomessa.

Liki puolet tulijoista on afganistanilaisia. Osa tulijoista on asunut Venäjällä kuukausia tai vuosia, osa lentää Kabulista Moskovan kautta Murmanskiin.

Rikostorjuntaupseeri Jarmo Juujärvi Rajavartiolaitoksesta kertoi maanantaina, että monet turvapaikanhakijat ovat ostaneet noin 10 000 dollarin hintaisen ”täyden palvelun paketin”.

– Esimerkiksi afganistanilainen perhe on maksanut etukäteen järjestäjille matkat Moskovaan ja edelleen Murmanskiin. Matkan varrella ei ole tarvinnut maksaa enää mitään, vaan mennä sovittuun paikkaan, josta on ohjattu seuraavaan kohteeseen, kertoo Juujärvi.

Rajavartiolaitoksen mukaan Sallan ja Raja-Joosepin rajanylityspaikkojen liikennettä säännöstellään tarvittaessa, mikäli Venäjältä saapuu Suomeen suuria määriä turvapaikanhakijoita. Rajanylitysliikenteen säännöstelemiseksi liikenne keskeytetään tilapäisesti ja avataan uudelleen lakisääteisten tehtävien tultua rajanylityspaikalla hoidetuksi.

Viime vuonna Suomeen tuli kaikkiaan noin 32 000 turvapaikanhakijaa.

Uusimmat
MAINOS