Verkkouutiset

Turvapaikanhakijoita Välimereltä Suomeen heinäkuussa

Leireillä olevista alaikäisistä suurin osa on yli 14-vuotiaita. Alle kymmenen prosenttia on tyttöjä.

Ensimmäiset noin 25 alaikäistä turvapaikanhakijaa saapuvat Kreikan pakolaisleireiltä Suomeen heinäkuun alkupuolella. Siirron tarkka päivä ei ole vielä tiedossa.

Suomi ottaa vastaan turvapaikanjakijoita myös Kyprokselta ja Maltalta.

Valtioneuvosto päätti helmikuussa, että Suomi vastaanottaa 175 haavoittuvassa asemassa olevaa turvapaikanhakijaa Välimeren alueelta. Kaikki eivät saavu Suomeen yhtä aikaa. Siirtojen toteuttamisessa menee todennäköisesti joitakin kuukausia.

Alun perin ensimmäistä siirtoa oli suunniteltu kesäkuulle, mutta se viivästyi käytännön järjestelyiden takia. Kaikille ilman huoltajaa oleville alaikäisille täytyy löytää sopivat edustajat, ja alaikäiset haastatellaan ennen siirtoa lapsen edun arvioimiseksi. Kaikille turvapaikanhakijoille tehdään myös terveystarkastukset.

– Kreikka, Euroopan komissio ja EU:n turvapaikkavirasto EASO tekevät paljon töitä saadakseen ilman huoltajaa olevat alaikäiset mahdollisimman nopeasti Kreikan saarilta mantereelle ja valmistellakseen lapset siirtoihin, Maahanmuuttoviraston sisäisten siirtojen projektipäällikkö Monna Airiainen kertoo tiedotteessa.

Suomi ei voi valita turvapaikanhakijoita

Kreikan pakolaisleireiltä vastaanotetaan yhteensä sata alaikäistä, ilman huoltajaa olevaa turvapaikanhakijaa. Lisäksi Kreikasta voidaan siirtää yksinhuoltajia lapsineen. Kyprokselta ja Maltalta on tarkoitus siirtää sekä ilman huoltajaa olevia alaikäisiä että yksinhuoltajaperheitä. Kyprokselta siirretään noin 30 turvapaikanhakijaa ja Maltalta 26 turvapaikanhakijaa.

Valtioneuvoston päätöksen mukaan Suomeen siirrettävien turvapaikanhakijoiden tulee olla maasta, jossa on erityisen heikko turvallisuustilanne, ja heidän on oltava todennäköisesti kansainvälisen suojelun tarpeessa. Suomi on ilmoittanut valtioneuvoston päätöksen mukaiset kriteerit kaikille maille, joista turvapaikanhakijoita siirretään, ja tämän perusteella maat esittävät turvapaikanhakijoita Suomelle.

Suomi ei voi valita esitettäviä turvapaikanhakijoita, mutta valtio tarkistaa jokaisen kohdalla, täyttyvätkö valtioneuvoston päätöksessä määritetyt edellytykset.

– Kaikki turvapaikanhakijat, joita Suomi Välimeren alueelta vastaanottaa, ovat haavoittuvassa asemassa, Airiainen sanoo.

Kreikan saarten leirien alaikäisistä suurin osa on yli 14-vuotiaita ja alle kymmenen prosenttia heistä on tyttöjä. Ikä- ja sukupuolijakauma näkyy Maahanmuuttoviraston mukaan hyvin todennäköisesti myös Suomeen saapuvissa ryhmissä.

Ilman huoltajaa Välimereltä Suomeen saapuvat lapset ja nuoret asuvat alaikäisille tarkoitetuissa ryhmäkodeissa tai hybridiyksiköissä. Yksiköt ovat kooltaan pieniä ja kodinomaisia.

Turvapaikkaprosessi alkaa, kun turvapaikanhakija on saapunut Suomeen. Turvapaikkahakemus käsitellään samalla tavalla kuin muidenkin turvapaikanhakijoiden.

Uusimmat
MAINOS