Verkkouutiset

Turvapaikanhakijoita houkutellaan kahden kuukauden vuokrarahoilla – Yle: Halutaan hajasijoittaa

Pakolaisia houkutellaan hyväksymään kuntapaikkoja maksamalla heille enimmillään kahden kuukauden vuokrat ja vakuudet.

Hallitus pyrkii järjestämään Suomesta oleskeluluvan saaville turvapaikanhakijoille niin kutsutut kuntapaikat. Ylen mukaan pakolaisia houkutellaan hyväksymään paikkoja taloudellisella tuella.

Kaikkiaan kuntapaikkoja etsitään 10 000 ihmiselle. Niin monen viime vuonna tulleista 32 000 turvapaikanhakijasta odotetaan saavan oleskeluluvan.

Pakolaisen sijoittaminen kuntapaikkaan edellyttää, että kunta suostuu vastaanottamaan hänet. Samalla kunta sitoutuu Ylen mukaan järjestämään pakolaiselle esimerkiksi vuokra-asunnon, kotouttamispalveluja, tulkkaus- ja käännöspalvelua ja lapsille omat erityisluokkansa kouluihin.

Valtio maksaa kunnille tukea jokaisesta pakolaisesta. Yli 7-vuotiaan pakolaisen vastaanottamisesta myönnetään 2 300 euroa vuodessa ja nuoremmasta 6 845 euroa vuodessa.

Kuntapaikkoja ei yleensä järjesty niin monta kuin haluttaisiin. Tämän vuoden 10 000 paikasta on kesäkuun alussa saavutettu noin 4 000.

Kuntapaikkoja ei Ylen mukaan ehditä löytää kaikille. Turvapaikanhakijan ei myöskään ole pakko muuttaa kuntaan, joka hänelle on osoitettu. Pakolaisia pyritäänkin houkuttelemaan rahalla.

Jos henkilö muuttaa lähiseudulleen, saa hän muuttoonsa tukea. Vastaanottokeskuksensa lähiseudulle muuttava pakolainen tulee heti muutettuaan toimeentulotuen ja asumistuen piiriin. Lisäksi maahanmuuttovirasto maksaa valtion pussista henkilön vuokravakuudet ja vuokrat enintään kahden kuukauden ajalta.

Oleskeluluvan saaja saa siis tukea asumiseensa siihen asti, että alkaa saada toimeentulotukea.

Kannustimien ajatuksena on ehkäistä turvapaikanhakijoiden massamuuttoa suurkaupunkeihin. Hallituksen tavoitteena on hajasijoittaa tulijat ympäri Suomea.

– Että oleskeluluvan saaneet jäisivät vastaanottokeskuksen ELY-alueelle, eivätkä kaikki valu suuriin kaupunkeihin, tulosalueen johtaja Olli Snellman maahanmuuttovirastosta sanoo.

Hänen mukaansa tarkoituksena on lisäksi tukea sitä, että asiakkaat muuttavat sellaisiin asuntoihin, joiden vuokraan heidän rahansa riittävät myös toimeentulotuella.

Uusimmat

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)