Verkkouutiset

Turvapaikanhakijoiden määrä kymmenkertaistui viime vuonna

Suomeen jätettiin viime vuoden aikana enemmän turvapaikkahakemuksia kuin edellisten kymmenen vuoden aikana yhteensä.

Suomeen saapuneiden turvapaikanhakijoiden määrä lähes kymmenkertaistui vuosi 2015 edelliseen vuoteen verrattuna.

Turvapaikanhakijoista saapui viime vuonna yhteensä 32 476. Eniten tulijoita, 10 836, oli syyskuussa. Määrä on lähes 27-kertainen syyskuuhun 2014 nähden.

Viime vuoden aikana jätettiin enemmän turvapaikkahakemuksia kuin edellisen kymmenen vuoden aikana yhteensä.

Tiedot selviävät Euroopan muuttoliikeverkoston (EMN) tuoreesta tilastokatsauksesta sekä vuosittaisesta maahanmuutto- ja turvapaikkapolitiikkaa koskevasta raportista.

– Vuonna 2015 turvapaikanhakijoita saapui Suomen mittakaavassa ennätysmäärä. Tämän vaikutukset heijastuivat uusien vastaanottokeskusten myötä koko Suomeen, myös paikkakunnille, joilla ei aiemmin juuri asunut ulkomaalaisia”, toteaa tilastokatsauksesta vastaava Euroopan muuttoliikeverkoston ylitarkastaja Rafael Bärlund.

Huomattavaa on myös yksin tulleiden alaikäisten suuri määrä, 3 024, mikä on 15-kertainen edelliseen vuoteen nähden.

– Heistä suurin osa tulee myös todennäköisesti jäämään Suomeen, joten kuntien olisi tärkeää kantaa vastuunsa ja tarjota kuntapaikkoja näille nuorille, painottaa EMN:n politiikkaraportin laatinut ylitarkastaja Suvi Tiainen.

Turvapaikanhakijoiden määrän nopea kasvu heijastui erityisesti turvapaikanhakijoiden vastaanottojärjestelmään. Tulijat täytyi saada majoitettua ja Suomeen perustettiinkin syksyllä lyhyessä ajassa toistasataa vastaanottokeskusta.

Uusi tilanne on kasvattanut huomattavasti myös Maahanmuuttoviraston henkilöstön määrää ja virasto on perustanut uusia alueellisia toimipisteitä.

Vuoden 2015 aikana saapuneita turvapaikkahakemuksia ei valtaosin ehditty ratkaista vielä vuoden aikana, joten syksyn tilanne ei näy vielä turvapaikkapäätösten määrissä.

Uusimmat
MAINOS