Verkkouutiset

Turkin presidentti Recep Tayyip Erdoğan Lehtikuva / AFP Adem Altan

Turkin uusi laki kieltäisi ”valheellisen tiedon levittämisen”

Toimittajajärjestöjen mukaan suunnitellun lain tarkoitus on vaikeuttaa riippumattomien medioiden työtä.

Turkin parlamentille torstaina esitelty lakiesitys kriminalisoisi valheellisen tiedon levittämisen tarkoituksella.

Laki kaventaisi medioiden ilmaisunvapautta sekä kiristäisi valtion otetta internetistä ja sosiaalisen median kanavista. Turkin presidentti Recep Tayyip Erdoğanin Oikeus ja kehitys-puolue on lakialoitteen takana.

Asiasta uutisoi Balkaninsight.

Lakiesityksen mukaan henkilö, joka ”julkisesti levittää valheellista tietoa koskien sisäistä tai ulkoista turvallisuutta, yleistä järjestystä ja terveyttä, tai muutoin levittää tietoa, joka on omiaan häiritsemään yleistä rauhaa, tavoitteenaan luoda ahdistusta, pelkoa tai paniikkia kansan keskuudessa”, syyllistyy lain rikkomiseen.

Myös toimittajia voidaan uuden lain mukaan syyttää lain rikkomisesta, jos toimittaja käyttää anonyymeja tietolähteitä ja oikeus tulkitsee toimittajan kirjoituksen olevan valheellisen tiedon levittämistä.

Turkin toimittajajärjestöt tuomitsevat lakiesityksen. Toimittajajärjestöjen mukaan laki on suunnattu ensisijaisesti toimittajien vainoamiseen eikä valheellisen tiedon levittämisen estämiseen. Lakiesitys lisäisi myös hallituksen valtaa päättää lehdistökortin haltijoista.

Esitetty lain mukaan valheellisen tiedon levittäjää uhkaa yhdestä kolmeen vuotta vankeutta. Rangaistus muuttuu puolet pidemmäksi, jos oikeus toteaa, että valheellista tietoa levitetään osana laittoman järjestön toimintaa.

Uusimmat
MAINOS