Verkkouutiset

Turkilta uhkavaatimus EU:lle: Viisumivapaus tai pakolaiset alkavat taas virrata

Turkin hallitus vaatii maalle viisumivapautta lokakuuhun mennessä, kertoo Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Turkin ulkoministeri Mevlüt Cavusoglu sanoi saksalaislehden haastattelussa, että jos viisumivapaus ei toteudu, Turkki hylkää pakolaissopimuksensa Euroopan unionin kanssa.

Cavusoglu totesi, että pakolaissopimus on toiminut toistaiseksi, koska Turkki on käyttänyt tiukkoja otteita muun muassa ihmissalakuljetusta vastaan.

– Mutta tämä on kaikki riippuvaista kansalaistemme viisumipakosta, joka on 18. maaliskuuta solmitun sopimuksen osa, Cavusoglu sanoi.

Hänen mukaansa kyseessä ei ole uhkaus.

– Jos viisumivapautta ei tule, olemme pakotettuja irtaantumaan 18. maaliskuuta sovitusta takaisinottosopimuksesta, Cavusoglu totesi lehdelle.

EU:n ja Turkin välisen pakolaissopimuksen mukaan Turkista Kreikan saarille saapuvat maahantulijat palautetaan Turkkiin. Jokaista Turkkiin palautettavaa syyrialaista vastaan Turkista siirretään Eurooppaan yksi syyrialainen.

Pakolaissopimus on katkaissut pakolaisten virran Eurooppaan lähes kokonaan. Kun tammi- ja helmikuussa Kreikan saarille saapui vielä 2 000 maahantulijaa päivässä, kesäkuussa tulijoita oli enää 50. Heinäkuusta lähtien lukema on ollut taas nousussa.

Uusimmat
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)