Verkkouutiset

Tuomioja IL:lle: Suomi voisi yhtä hyvin varautua myös Naton painostustarpeisiin

Ulkoministeri Erkki Tuomioja (sd.) pitää tutkija Charly Salonius-Pasternakin esittämiä näkemyksiä "tarkoituksellisena provokaationa", kertoo Iltalehti.

Ulkopoliittisen instituutin vanhempi tutkija Charlie Salonius-Pasternak kirjoitti Helsingin Sanomien vieraskynäkirjoituksessa maanantaina, että Suomi voisi joutua sotilaallisen konfliktin osapuoleksi myös yksittäisenä kohteena ilman, että se liittyisi laajempaan konfliktiin.

Salonius-Pasternak esittää kirjoituksessaan skenaarion, että ”ottamalla käyttöön vain vaikkapa pari Ahvenanmaan saarta Venäjä voisi nykyisillä asejärjestelmillä kontrolloida Itämeren ilmatilaa”.

Ulkoministeri Erkki Tuomioja tyrmäsi Iltalehdelle Salonius-Pasternakin näkemykset.

– Pidän tätä Salonius-Pasternakin kirjoitusta varsin tarkoituksellisena provokaationa, jonka vuoksi ei kannata provosoitua, Tuomioja sanoi Iltalehdelle.

Hänen mielestään myös Salonius-Pasternakin esille tuomat skenaariot liittyvät laajempiin kansainvälisiin kriisitilanteisiin.

– Aivan yhtä hyvin voitaisiin ja varmasti valmiussuunnittelussa tehdäänkin ilman provosoivaa tai puolustusvalmiuksia paljastavaa julkisuutta varautua paitsi näihin tilanteisiin, myös sellaisiin jossa sotilasliitto Natolla voisi olla samanlaisia Suomeen ja esimerkiksi Ahvenanmaahan liittyviä painostus- ja hyväksikäyttötarpeita, Tuomioja sanoi.

Tuomiojan mielestä Salonius-Pasternakilla on kirjoituksessaan ”Nato-häntä kainalossa”, kun ”tutkija haluaa herkutella juuri tällaisilla uhkakuvilla”.

Uusimmat
MAINOS