Verkkouutiset

Unkarin pääministeri Viktor Orban. LEHTIKUVA / AFP Attila Kisbenedek

Tuomioistuin hylkäsi Puolan ja Unkarin valitukset – EU:n sanktiot voidaan ottaa käyttöön

Lain avulla oikeusvaltioperiaatetta rikkovilta mailta voidaan jäädyttää EU:n budjetista maksettavat rahat.

Euroopan unionin tuomioistuin on kumonnut Puolan ja Unkarin valitukset koskien oikeusvaltiomekanismia, jolla sidotaan EU:n varat oikeusvaltioperiaatteen noudattamiseen.

Maat valittivat tuomioistuimeen pian sen jälkeen, kun laki EU-rahojen katkaisusta oikeusvaltioperiaatetta laiminlyöviltä jäsenmailta oli astunut voimaan.

Kokoomuksen europarlamentaarikko Petri Sarvamaa toimi lain pääneuvottelijana Euroopan parlamentissa.

–Viimeinen este budjettilain käyttöönotolle on nyt poistunut. Minun viestini menee suoraan komissiolle, ja haluan olla hyvin selkeä: on korkea aika ottaa asetus käyttöön, Sarvamaa sanoo tiedotteessa.

Laki on ollut voimassa jo vuoden 2021 alusta alkaen, mutta komissio ei ole ottanut sitä käyttöön, sillä se on odottanut tuomioistuimen päätöstä Puolan ja Unkarin valituksista.

– Kelloa ei tule käynnistää uudelleen minkäänlaiselle ajanpeluulle, vaan komission täytyy toimia todella nopeasti, Sarvamaa sanoo.

Lain avulla oikeusvaltioperiaatetta rikkovilta mailta voidaan jäädyttää tai evätä kokonaan EU:n budjetista maksettavat rahat.

– Oikeusvaltion tilanne niin Puolassa ja Unkarissa, mutta myös tietyissä muissa jäsenvaltioissa on heikentynyt liian pitkään. Tämän ei tule antaa jatkua, vaan oikeusvaltioperiaatetta pitää kunnioittaa jokaisessa jäsenvaltiossa, Sarvamaa toteaa.

Sarvamaan mukaan komission on laitettava prioriteetit kuntoon.

– Mikäli komissio aikoo vielä viivytellä lain käyttöönottoa esimerkiksi odottamalla Unkarin kevään vaalien yli, niin kyllä tässä mennään täysin metsään. Oikeusvaltioperiaatteen sekä EU:n budjetin suojelu on laitettava agendan kärkeen, Sarvamaa sanoo.

Sarvamaan mukaan komission sekä muiden parlamenttiryhmien suusta kuulee usein toistettavan, että Euroopan unionilla ei ole täsmäaseita laittaa oikeusvaltiorikkureita kuriin.

– Minä vastaan heille, että tässä on nyt yksi hopealuoti. Komission on nyt vain uskallettava käyttää sitä, Sarvamaa toteaa.

Myös Euroopan parlamentin puhemies Roberta Metsola odottaa, että komissio ryhtyy nyt toimiin EU:n oikeusvaltioperiaatteen edistämiseksi.

– Oikeusvaltio on perusta, jolle sopimuksemme rakennetaan. On erittäin tärkeää, että kaikki jäsenvaltiot noudattavat perussopimuksia, jotka ne kaikki allekirjoittivat liittyessään Euroopan unioniin. Arvoilla on väliä, ja kansalaisilla on oikeus tietää, miten yhteisiä varoja käytetään, puhemies Metsola sanoo parlamentin tiedotteessa.

Uusimmat
MAINOS