Verkkouutiset

T34-panssarivaunu Narvassa. Kuva: Wikipedia Commons

Tunnelma kiristyy Itä-Virossa, huhu neuvostotankista sai ihmiset liikkeelle

Narvan kaupunginjohtajan mukaan jokin taho yrittää provosoida asukkaita.

Itäisessä Virossa Narva-Jõesuuhun johtavan tien varrella seisoo jalustallaan neuvostoaikainen T-34 panssarivaunu. Virolaisille tankki symboloi Neuvostoliiton miehitystä, vironvenäläisille voittoa natsi-Saksasta.

Viron hallitus päätti hiljattain panssarivaunumuistomerkin poistamisesta.

– Panssarivaunu on tappoase, se ei ole muistomerkki. Ihmisiä tapetaan Ukrainan kaduilla samoilla tankeilla, Viron pääministeri Kaja Kallas perusteli ERR:lle päätöstä.

Venäjänkielisen Narvan kaupunginjohtaja, poliitikot ja asukkaat ovat kuitenkin kapinoineet hallituksen päätöstä vastaan. Tunnelma kiristyi ERR:n mukaan keskiviikkona, kun tankin äärelle kerääntyi arviolta satakunta siirtoa vastustavaa ihmistä.

Ihmiset sai liikkelle epämääräinen huhu siitä, että tankkia oltaisiin siirtämässä jo samana päivänä.

– Kokoontumisen syynä oli se, että kaupungilla kohistiin jostain tulleesta tiedosta, että tankin siirto käynnistyy klo 17. Kukaan ei osaa sanoa, mistä sellainen tieto tuli ja kuka sitä levitti, ERR:n toimittaja raportoi kaupungista.

Paikalla ollut poliisi ei puuttunut kokoontumiseen, koska ihmiset pysyivät kaikesta huolimatta rauhallisina.

Narvan kaupunginjohtaja Katri Raikin mukaan huhun tuntematon levittäjä halusi provosoida ihmisiä.

– Poliisi- ja rajavartiovirasto on vahvistanut, että kyse on provokaatiosta. Olen ollut yhteydessä valtionkansliaan, hän kommentoi ERR:lle.

Narvan kaupunki on varoittanut sosiaalisessa mediassa uusista provokaatioyrityksistä.

– Kaupungissa leviää tällä hetkellä väärää tietoa, että panssarivaunumuistomerkki puretaan tänä iltana tai yöllä. Tämä on valheellista tietoa. Pyydämme, ettette usko huhuja ja lankea provokaatioihin.

Narvan kaupunginjohtaja toteaa, että ihmisten kokoontuminen tankin äärelle osoittaa sen, kuinka vaikea asia on kaupungin asukkaille. Hänen mukaansa keskiviikon tapahtumista ei pidä kuitenkaan tehdä liian pitkälle meneviä johtopäätöksiä mahdollisista levottomuuksista.

– Se kuitenkin osoittaa sen, että tulitikusta ei tarvitse ottaa tulta, hän kommentoi kuvainnollisesti tilannetta.

Viron ulkoministeri Urmas Reinsalun mukaan panssarivaunu on poistettava kuukauden sisällä. Sisäministeri Lauri Läänemets sanoo, että siirto-operaatio suoritetaan hienovaraisesti ja siinä otetaan huomiin niiden narvalaisten tunteet, jotka käyvät tankkimuistomerkillä muistelemassa sodassa kaatuneita läheisiään.

Uusimmat
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)