Verkkouutiset

Tulossa puoli miljoonaa pakolaista – ”tämä on eurooppalainen hätätila”

Kansainvälinen merenkulkujärjestö IMO varoittaa, että Välimeren yli on tulossa tänä vuonna 500 000 pakolaista.

– Jos emme tartu toimeen nyt tänä vuonna näemme puolen miljoonan pakolaisen pyrkivän Välimeren yli Eurooppaan, sanoo YK:n alainen merenkulkujärjestö IMO.

Järjestö laskee, että se voi merkitä 10 000 kuolonuhria. Tänä vuonna jo noin 1750 ihmistä on hukkunut matkalla Pohjois-Afrikasta Eurooppaan. Pahin turma sattui viime viikonloppuna, jolloin noin 800 ihmistä hukkui.

IMO:n mukaan pelkät pelastustoimet eivät riitä, vaan voimavaroja on suunnattava myös ihmiskauppiaiden vastaiseen taisteluun.

Italian ulkoministeri Paolo Gentilonin mukaan kyseessä on eurooppalainen hätätila, ei vain Italian ongelma, jonne suurin osa Libyasta lähtevistä pakolaisaluksista pyrkii.

– Pakolaisten laivaaminen ja haaksirikot eivät ole vain Italian hätätila, vaan eurooppalainen hätätila. (Ongelmassa) on siirryttävä yksittäisten maiden päätöksistä eurooppalaiseen päätöksentekoon, hän sanoi BBC:n Hard Talk -ohjelmassa.

Viime vuonna Italiaan tuli meritse 171 000 pakolaista, kertoo yleisradioyhtiö RAI. Tahti on tänä vuonna vain kiihtynyt.

Gentiloni väläytti myös sotilaallista väliintuloa Libyaan terroristiuhan vuoksi.

– Emme halua lähettää joukkoja Libyaan, mutta jos terrorismiuhka kasvaa, ilmaiskujen mahdollisuutta on pohdittava, hän sanoi.

Uusimmat
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)