Verkkouutiset

Turkistarha. LEHTIKUVA / TOMI HIRVINEN

Suomeen salakuljetettu yli miljoona kiloa vaarallista rehun raaka-ainetta

Viranomaisten mukaan laiton toiminta on aiheuttanut vaaraa ihmisten ja eläinten terveydelle.

Tulli on suorittanut esitutkinnan elintarvikeketjuun liittyvästä rikostapauksesta, jossa epäillään eläinperäisen rehuraaka-aineen salakuljetusta Tanskasta Suomeen.

Suomalainen turkisrehusekoittamo toi vuonna 2021 Tanskasta rehun raaka-aineeksi kalajätettä, jota oli säilytetty samoissa tiloissa Tanskassa koronaepidemian vuoksi lopetettujen minkkien ruhojen kanssa. Tanskalaisen yrittäjän olisi pitänyt hakea etukäteen Ruokavirastolta lupa tuotteen lähettämiselle Suomeen tuotteen sisältämän korkeamman eläintautiriskin vuoksi.

Kalajätettä oli tuotu Pohjanmaalla sijaitsevalle turkisrehusekoittamolle yhteensä 1,3 miljoonaa kiloa eli 45 rekkakuormallista. Kyseisestä tuotetta sisältävää rehua toimitettiin kevään ja kesän 2021 aikana noin 50 turkistarhalle Pohjanmaalla. Maahantuontiarvo kokonaiserälle on ollut yli 200 000 euroa.

Tullin rikostutkinta on tutkinut tapausta Ruokaviraston pyynnöstä. Viraston mukaan kyseinen lainvastainen menettely on aiheuttanut vakavan eläintautien leviämisriskin Suomeen. Tällaisia tauteja ovat muun muassa erilaiset kalataudit, salmonella sekä korona. Menettelystä voidaan katsoa aiheutuneen vaaraa ihmisten terveydelle ja vakavaa vaaraa eläinten terveydelle.

Tulli teki esitutkinnassa yhteistyötä Tanskan poliisin ja EU:n lainvalvontaviranomaisen Europolin kanssa. Rikosnimikkeinä tutkinnassa olivat salakuljetus, eläintaudin leviämisvaaran aiheuttaminen ja sivutuotelakirikkomus.

Suomessa rikoksista epäiltynä on kolme rehusekoittamon toiminnasta vastaavaa henkilöä. Rehusekoittamo on toiminut alalla jo useita vuosikymmeniä.

Uusimmat

Aborttihuuman pimeä ydin

Jos tavoite on tarpeeksi pyhä, edistyksen kärkijoukko ohittaa liberaalin demokratian periaatteet ja perustuslailliset rajoitteet.

MAINOS