Verkkouutiset

Tuhannet naispoliisit kertovat ahdistelusta Ruotsissa – poliisin #metoo voi rikkoa lakia

Kertomuksia ei ole julkaistu, koska naiset ovat myös itse toimineet nykyisen lainsäädännön vastaisesti.

Ruotsissa on noussut kohu naispoliisien kokemasta seksuaalisesta ahdistelusta. Tuhannet ruotsalaiset naispoliisit kertovat salaisessa Facebook-ryhmässä kokemuksiaan seksuaalisesta hyväksikäytöstä ja häirinnästä työpaikoillaan. Ryhmään kuuluu lähes 5[nbsp]000 naista.

Poliisien oma #metoo-kampanja #nödvärn on erityislaatuinen, sillä sen myötä ilmi saattaa tulla myös naispoliisien itse tekemiä laittomuuksia.

Ruotsissa poliisilla on velvollisuus raportoida rikoksesta, muuten hän rikkoo lakia. Naispoliisit ovat kertoneet Facebook-ryhmässä seksuaalisesta häirinnästä – rikoksista, joista he eivät ole raportoineet.

Poliisilain mukaan ”jos poliisi saa tiedon tehdystä rikoksesta, tulee hänen jättää raportti esimiehelleen niin pian kuin mahdollista”. Tätä kutsutaan raportointivelvollisuudeksi. Ohjausryhmän mukaan ne poliisit, jotka haluavat tuoda työpaikkojen ongelmat esiin, joutuvat mahdottomaan tilanteeseen.

– Nyt on aika keskustella. Meillä on jättiläismäinen ongelma, sanoo #nödvärn-kampanjan ohjausryhmän jäsen Kerstin Dejemyr Expressenille.

Hänen mukaansa poliisien tulisi voida puhua työpaikkaongelmistaan, vaikka raportointia ei olisi tehty.

– Raportointivelvollisuuden takia fokus on rikosten eikä todistajien etsinnässä tai rakenteellisissa ongelmissa. Työympäristön ongelmista olisi voitava puhua ilman, että keskusteluun osallistuneet joutuisivat itse jahdin kohteeksi.

Rikospoliisin johtaja Dan Eliasson ei kommentoi toistaiseksi tapausta. Hänen tiedottajansa mukaan asiasta aiotaan keskustella #nödvärn-ohjausryhmän kanssa piakkoin.

Uusimmat
MAINOS