Verkkouutiset

TS: Suomen kovimmissa vankiloissa hakataan vartijoita – ”Vankeus ei ole enää rangaistus”

Rikosseuraamuslaitos ja Riihimäen vankila kiistävät vartijoiden syytteet välinpitämättömyydestä turvallisuustoimissa.

Lähes kolmasosa Turun Sanomien haastattelemista Suomen kovimpien vankiloiden vartijoista kokee, että heidän turvallisuudestaan ei välitetä. Moni vartija ihmettelee, että rikos ei ole enää rangaistus.

Vajaan puolentoista vuoden aikana 17 vanginvartijaa on joutunut sellaisten pahoinpitelyjen kohteeksi, joissa tekoihin kytkeytyy järjestäytynyt rikollisuus.

Eräs TS:n haastattelemasta nimettömästä 32:sta Riihimäen vankilan vartijasta kertoo, että vankien välinen väkivalta alkoi lisääntyä sen jälkeen, kun Riihimäestä tehtiin kymmenisen vuotta sitten niin kutsuttu jengivankila.

– Viimeisen parin kolmen vuoden aikana homma on lähtenyt täysin käsistä, vartija kertoo.

Lähes jokainen kertoo, että väkivallasta on tullut raaempaa, suunnitelmallisempaa ja teetettyä. Valtaosa mainitsee väkivallan takana olevan United Brotherhoodin. Lisäksi mainitaan UB:n alajengi Bad Union ja kansainvälinen rikosjengi Helvetin enkelit.

”Enemmänkin rikollisten parantola kuin vankeusrangaistuksen toimeenpanija”

Väkivallan kohteiksi joutuneista vartijoista kahdeksan työskentelee Suomen kovimmassa vankilassa Riihimäellä.

Valtaosa haastateltavista näkee, että Rikosseuraamuslaitos ei halua panostaa vankiloiden turvallisuuteen. Risen uskotaan haluavan olla enemmänkin rikollisten parantola kuin vankeusrangaistusten toimeenpanija.

Moni näkee, että organisaatio olisi haluton panemaan järjestäytyneen rikollisuuden ja väkivallan kuriin vankiloissa.

–  Suunta on se, ettei vankeus ole enää rangaistus. Ajatellaan, että rikollisuus voidaan hoitaa ihmisestä pois kuntouttamalla, eräs vartija ihmettelee.

Vartijoiden mukaan vankilassa vallitsi ennen vankilaetiketti, johon kuului, että nuoremmat vangit kunnioittivat vanhempia vankeja. Nyt väkivalta kohdistuu myös vartijoihin ja vankilaetiketti vaikuttaa kadonneen.

– Ennen väkivallasta seurasi vangille kunnon rangaistus. Nyt toukokuussa, kun vartija makasi verilammikossa lattialla, vankia pidettiin eristyksessä vain kaksi päivää, vartija kertoo.

– Mitä kovempi tekijä, sitä vähäisempi rangaistus. Ihan kuin johto pelkäisi niitä, jotkut haastateltavista sanovat.

Rikosseuraamuslaitoksen ja Riihimäen vankilan johtajat kiistävät välinpitämättömyyden

Rikosseuraamuslaitoksen pääjohtaja Arto Kujala kiistää väitteet siitä, että organisaatio olisi haluton panemaan järjestäytyneen rikollisuuden ja väkivallan kuriin vankiloissa.

– Turvallisuus on yksi kolmesta ydintavoitteestamme. Olemme tehneet monia toimenpiteitä vankilaturvallisuuden parantamiseksi, Kujala vakuuttaa TS:lle.

Myös Riihimäen vankilan johtaja Pasi Oksa on hämmästynyt välinpitämättömyyttä koskevista väitteistä. Hän vakuuttaa, että kaikista väkivaltatapauksista selvitetään automaattisesti jengikytkös.

Uusimmat

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)