Verkkouutiset

Putkiremontti kerrostalossa Helsingissä vuonna 2016. LEHTIKUVA / MARKKU ULANDER

TS: Isännöitsijan vinkit taloyhtiön putkiremonttiin

Säästäminen ennakkoon ja remontin huolellinen suunnittelu voi säästää ikäviltä yllätyksiltä.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Putkiremontti on taloyhtiölle aina kallis investointi. Turun Sanomien haastatteleman isännöitsijän Jussi Jalosen mukaan putkiremonttiin kannattaa säästää rahaa etukäteen. Jos taloyhtiö joutuu ottamaan lainaa koko remonttisummaan, neliökohtaiset kustannukset voivat kasvaa reippaasti.

– Todelliseen kustannukseen on aina ennakoitava myös todennäköiset urakan lisätyöt. Lisätöihin on hyvä varata noin kymmenen prosenttia urakkasummasta, Jalonen toteaa Turun Sanomille. 

MAINOS (sisältö jatkuu alla)

Jalosen mukaan lisätöitä tulee vastaan lähes jokaisessa putkiremontissa. Ne ovat usein välttämättömiä remontin jatkamisen kannalta. Ellei rahat riitä, yhtiökokous voidaan joutua kutsumaan uudelleen koolle, jolloin taloyhtiön hallitus saanee arvostelua hankkeen suunnittelusta.

Myös suunnittelutyöt nielevät rahaa, mutta isännöitsijän mukaan hyvä ja tarkka suunnittelu pyrkii huomioimaan kaiken mahdollisen etukäteen, jolloin usein vältetään kalliit lisätyökustannukset.

Rahahanat ovat kiristyneet viimeisen vuoden kuluessa, eivätkä pankit ole välttämättä enää myöntäneet lainaa putkiremontteihin. Jalosen mukaan pankit pohtivat lainoja myöntäessään, onko taloyhtiö sellainen, että siellä on vielä 20 vuoden kuluttuakin maksajia.

Isännöintiliiton keväällä toteuttaman Putkibarometri 2023 -kyselyn mukaan lähes kymmenen prosenttia vastaajista totesi, että heidän hallinnoimissaan kohteissa on jäänyt putkiremontteja toteutumatta rahoitusvaikeuksien takia. Lisäksi yli puolet vastaajista koki, että pankit ovat kiristäneet remonttilainojen rahoitusehtoja viimeisen vuoden aikana.

Putkibarometristä käy myös ilmi tapauksia, joissa toteutuneeseen remonttiin on tarvittu taloyhtiölainan lisäksi osakkaiden henkilökohtaisia lainoja. Remontteja on joissain tapauksissa jouduttu supistamaan rahoitusvaikeuksien takia.

Tilastokeskuksen korjausrakentamishintojen vertailu puolestaan kertoo, että putkiremonttien hinnat ovat nousseet vuodessa lähes 12 prosenttia.

Mitä itse putkiremontin toteuttamistapaan tulee, se riippuu tilanteesta. Sukitus tulee edullisemmaksi ja aiheuttaa vähemmän haittoja asumiselle. Perinteinen putkiremontti voi puolestaan tulla kyseeseen etenkin sellaisessa tapauksessa, jossa remontointitarve on laajamittaisempi.

– Mikäli kylpyhuone on tarpeen remontin yhteydessä peruskorjata, voi perinteisin menetelmin tehty putkistojen uusinta olla järkevin vaihtoehto, isännöitsijä sanoo Turun Sanomille.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)