Verkkouutiset

Auringonlasku Helsingin Töölönlahdella 10. tammikuuta. / LEHTIKUVA / HEIKKI SAUKKOMAA

Torstaina todella lämmintä – loppuviikolla myrskyää

Ilmavirtaus kulkee Suomeen Norjan vuoriston yli ja aiheuttaa föhn-tuulitilanteen.

Sää on lauhtunut keskiviikkoiltaan mennessä huomattavasti verrattuna alkuviikon kireisiin pakkasiin.

Forecan mukaan Suomeen on saapunut lauhaa ilmaa lännestä, vaikka varsinainen föhn-tuuli alkaa puhaltaa vasta torstain vastaisena yönä. Sateita tulee monin paikoin vetenä, jäätävänä sateena tai lumena.

Torstain vastaisen yön aikana tuuli kääntyy niin, että ilmavirtaus käy Suomeen Norjan vuoriston yli lännestä.

– Suomeen puhaltaa föhn-tuuli. Voimakkaimmillaan tuuli on kääntymisen aikana yöllä Merenkurkun tietämillä, jolloin tuuli voi käväistä keskituulessakin myrskylukemissa, Forecan meteorologi Joanna Rinne toteaa.

Lämpötilan ennustetaan nousevan torstaina etelässä ja lännessä neljästä kuuteen asteeseen ja Ahvenanmaalla jopa seitsemään asteeseen. Joulukuun 18. päivänä föhn-tuuli nosti Maarianhaminassa elohopean 11 asteeseen, mikä oli lähellä kuun ennätystä.

– Suursäätila on torstain ennusteessa hyvin samankaltainen kuin joulukuun 11 asteen päivänä 18. joulukuuta oli. Britteinsaarten ja yleisemminkin Länsi-Euroopan yllä on laaja, vahva korkeapaine, Suomen pohjoispuolella matalapaine. Ilmavirtaus kulkee Suomeen näiden kahden välistä Norjan vuoriston yli ja aiheuttaa föhn-tuulitilanteen, Joanna Rinne sanoo.

Viikonlopuksi lämpötilat laskevat pakkaselle lähes koko maassa. Sunnuntaina Suomeen saattaa levitä lännestä matalapaine ja sen yhteydessä laaja lumisadealue. Myrskytuulet ovat jälleen mahdollisia.

Uusimmat
MAINOS