Verkkouutiset

Työntekijän 2435 euroa käteen maksaa työnantajalle 4232 euroa – ”tolkutonta”

Kokoomuksen Heikki Vestmanin mielestä ankara työn verotus tuhoaa kannustimia.

Kokoomuksen kansanedustaja Heikki Vestman päivittelee verokiilan olevan Suomessa ”tolkuton”.

Verokiilalla tarkoitetaan työnantajan palkkakustannuksen ja työntekijän käteen jäävän tulon erotusta. Verokiila koostuu eläke-, työttömyys- ja sairausvakuutusmaksuista sekä valtiolle, kunnalle, kirkolle ja Yleisradiolle kerätyistä veroista. Verokiila on merkittävässä määrin piilossa palkansaajan palkkakuitista, johon raportoidaan ainoastaan työntekijän verot ja maksut

Vestman on jakanut Facebookissa tästä löytyvän Veronmaksajain keskusliiton selvityksen. Siitä ilmenee, miten bruttopalkan verot ja maksut jakautuvat työntekijän ja työnantajan kesken. Kuva havainnollistaa työntekijän palkkakuitilta piilossa olevia kustannuksia.

Heikki Vestman huomauttaa, että keskituloiselle jää 3[nbsp]500 euron bruttopalkastaan käteen 2[nbsp]435 euroa. Työnantajalle keskipalkka maksaa taas 4[nbsp]234 euroa kuussa. Kun bruttopalkka on 6[nbsp]000 euroa, jää palkansaajalle käteen siitä 3[nbsp]662 euroa. Työnantajalle tällainen palkka kustantaa puolestaan 7[nbsp]258 euroa.

– Ei mitään järkeä, Heikki Vestman lataa.

– Ankara työn verotus tuhoaa ahkeruuden kannustimia ja työllistämisen mahdollisuuksia. Rinteen-Marinin hallituksen aikana verokiila on vain noussut, hän jatkaa.

Uusimmat
MAINOS