Verkkouutiset

Ensi viikolla lunta on tiedossa maan etelä- ja keskiosissa. LEHTIKUVA / ANTTI AIMO-KOIVISTO

”Toivottavasti liikenteessä ei enää tässä vaiheessa nähdä kesärenkaita”

Meteorologin mukaan lunta voi pyryttää yli 20 senttimetriä Etelä- ja Keski-Suomeen ensi viikon aikana.

Ensi viikolla etelä- ja keskiosissa maata saatetaan saada jopa 10-30 senttimetriä lunta, kertoo meteorologi Markus Mäntykannas Forecan blogissa.

Mäntykankaan mukaan ensimmäinen lumisadealue saapuu Suomeen maanantai-illaksi ja seuraava jo keskiviikoksi. Hänen mukaansa myös tuulet yltyvät, mikä tuo lumipyryjä sisämaahan. Rannikkoalueilla sateet voivat tulla myös vetenä ja räntänä.

Länsi- ja Etelä-Suomessa lämpötila kohoaa Mäntykankaan mukaan vielä alkuviikosta plussan puolelle, mutta pakkaset näyttävät hänen mukaansa saapuvan etelärannikolle loppuviikosta.

– Tämän hetkisen ennusteen valossa näyttääkin mahdolliselta, että viikon päästä koko Suomi on lounaissaaristoa lukuun ottamatta valkea ja talvi tulee verrattain varhain, hän kirjoittaa.

Mäntykankaan mukaan nyt on korkea aika vaihtaa talvirenkaan alle.

– Toivottavasti liikenteessä ei enää tässä vaiheessa nähdä kesärenkaita – nyt on ihan vihoviimeinen hetki vaihtaa talvirenkaat alle etelärannikkoa myöden, huomauttaa Mäntykangas.

Pohjois- ja Länsi-Eurooppa kuuluvat Mäntykankaan mukaan ensi viikolla kylmän polaarisen ilmamassan vaikutuspiiriin, minkä vuoksi on mahdollista, että viikon edetessä pohjoisnavalta nytkähtää arktisen kylmää ilmaa kohti Pohjois-Eurooppaa. Se toisi Mäntykankaan mukaan ainakin Lappiin kireitä, yli 25 asteen pakkasia.

Mäntykankaan mukaan näyttää mahdolliselta, että talvi tulee tänä vuonna verrattain varhain. Hänen mukaansa on kuitenkin hankala sanoa, jääkö talvisempi sää pysyvästi päälle, vai tuleeko myöhemmin lauhempia hetkiä.

Uusimmat
MAINOS