Verkkouutiset

Tarjoilija ja asiakkaita. LEHTIKUVA / HEIKKI SAUKKOMAA

Toimitusjohtaja Ylelle: Ravintoloita ei ole varaa pitää auki sunnuntaisin

Ravintolayhtiön mukaan alan palkkausta on syytä uudistaa.

Ravintolayhtiö Noho Partnersin toimitusjohtaja Aku Vikströmin mukaan ravintoloita ei ole varaa pitää auki sunnuntaisin työntekijöille maksettavan tuplapalkan takia.

– Suomessa moni ravintola sulkee ovensa sunnuntaiksi, koska on kannattamatonta pitää niitä auki, ellei yrittäjä itse tee pienissä paikoissa töitä, Vikström sanoo Ylelle.

Ravintola-alaa vaivaava työvoimapula ei hänen mukaansa ratkea, jos alalle ei saada lisää tuloja.

– Perinteinen malli olisi, että saataisiin peruspalkkaa nostettua. Pitää saada enemmän kakkua, että sitä on myös enemmän jaettavaksi. Nyt sunnuntaina on kaksinkertainen palkka ja se ei toimi taloudellisesti.

Sunnuntailisästä leimahti keskustelua viikonloppuna, jolloin tuplapalkan poistamista ehdotettiin vihreiden puoluekokouksessa. Puolue lopulta hylkäsi ehdotuksen.

Vikström toivoo ravintola-alan palkkauksen uudistamista.

– Se voisi onnistua esimerkiksi paikallisesti sopimalla, Vikström pohtii.

Suomen ammattiliittojen SAK:n pääekonomisti Ilkka Kaukoranta sanoo, että sunnuntailisien poistaminen olisi palkanalennus paljon sunnuntaityötä tekeville.

– Vaikka se tehtäisiin niin, että kaikkien kokonaispalkkaa nostettaisiin samalla, ne, jotka tekevät paljon sunnuntaitöitä, häviäisivät, hän sanoo Ylelle.

Uusimmat
MAINOS