Verkkouutiset

Karhu Kuhmon erämaan rajavyöhykkeellä. LEHTIKUVA / JUSSI NUKARI

Toimi näin, jos pihallesi ilmestyy karhu

Asiantuntijan mukaan talviuni on tehnyt kontiot nälkäisiksi.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Suomen riistakeskus kertoo, että keväällä pesästä nousseet karhut ovat nälkäisiä. Pitkä talvilepo on kuluttanut niiden rasvavarannot vähiin, ja luonnosta on alkukeväällä vaikea löytää ravintoa. Eläimet voivat etsiä helppoja herkkupaloja ihmisten asumusten tuntumasta.

– Paras tapa ennalta ehkäistä karhun vierailu pihapiirissä on poistaa karhuja houkutteleva ravinto. Karhulla on erinomainen hajuaisti, jonka avulla se löytää ravintokohteet tehokkaasti, riistasuunnittelija Kai-Eerik Nyholm Suomen riistakeskuksesta kertoo tiedotteessa.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)

Asiantuntijan mukaan karhualueella kannattaa tarkistaa, että lintujen ruokintapaikka on siisti. Myös lemmikkien ruoat kannattaa suojata siten, että ne eivät ole karhujen ulottuvissa. Sama pätee roska-astioihin ja kompostiin. Ruokajätteitä ei myöskään pidä haudata pihapiiriin. Pienpetohaaskoja ei kannata pitää pihan lähettyvillä.

Jos karhu vierailee pihassa, se tulee häätää pois mahdollisimman nopeasti.

Tämän voi tehdä turvallisesti asuinrakennuksen suojasta aiheuttamalla kovaa ääntä. Jos karhu ei poistu asutuksen piiristä, soita hätänumeroon 112. Hätänumeroon tulee soittaa ainoastaan, jos tilanne uhkaa turvallisuutta.

Asiantuntija muistuttaa, että karhuja ei pidä totuttaa tarpeettomasti ihmisten läsnäoloon lähestymällä eläimiä tai ruokkimalla niitä esimerkiksi valokuvausta varten asutuksen läheisyydessä.

Ilmoita karhuhavainto

Suomen riistakeskus kertoo, että karhuhavainnot ovat tärkeitä karhukannan seurannassa. Ne voi ilmoittaa paikalliselle petoyhdyshenkilölle.

Erityisen olennaisia ovat havainnot pentueista, koska karhukantaa arvioidaan pääosin niiden perusteella.

Luonnonvarakeskuksen viimeisimmän kanta-arvion mukaan Suomessa elää noin 1670–1815 vuotta vanhempaa karhua.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)