Verkkouutiset

Timo Soini: Jussi Niinistö ei ole fasisti

Perussuomalaisten puheenjohtaja, ulkoministeri Timo Soini ottaa kantaa virinneeseen fasismikeskusteluun.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

– Fasisti on oiva lyömäsana. Se kelpaa moneen tarkoitukseen. Kun Suomessa ruoskaparlamentarismin aikaan kansanedustaja kannatti länsimaisia arvoja, arvosteli Neuvostoliittoa ja Urho Kekkosta, häneen iskettiin fasistin leima. Aiheetta leimatuksi tulivat muun muassa Georg C. Ehrnrooth ja Veikko Vennamo, Timo Soini kirjoittaa.

Hänen mukaansa sama harrastus on virkoamassa henkiin.

– Puolustusministeri Jussi Niinistöä yritetään pistää kepin nokkaan. Perusteetta. Tunnen Jussin pitkältä ajalta, hän ei ole fasisti, Soini kirjoittaa blogissaan.

Hän viitannee Jussi Niinistöön kohdistuneeseen arvosteluun koskien hänen historiantutkimustaan, joka koski Lapuan liikettä. Niinistö vastasi viime maanantaina blogissaan syytöksiin, joita häntä kohtaan esitettiin Aamulehdessä ja blogitekstinsä julkaisun jälkeen viime tiistain Ilta-Sanomissa. Niissä hänen sanottiin ihailleen terroria ja harrastavan menneisyyden valkopesua.

Oula Silvennoinen, Marko Tikka ja Alpo Roselius julkaisivat äskettäin teoksen Suomalaiset fasistit. Jussi Niinistön vuonna 2003 ilmestynyt kirja Lapuan liike. Kuvahistoria kansannoususta on tutkijakolmikon mielestä suoraa jatkoa lapualaisten omalle sinimustalle tulkintalinjalle.

– Niinistö ei peittele ihailuaan terroria kohtaan, tutkijat syyttivät Aamulehdessä.

Oula Silvennoisen jatkoi aiheesta maanantain Ylen aamutv:ssä. Hänen mielestään Suomessa vähätellään fasistista menneisyyttä. Esimerkiksi hän nosti kyseisen Jussi Niinistön teoksen, jossa Niinistö piti kyydityksiä aseettomana sissisotana, jota perusteltiin suoralinjaisella, diplomatiasta piittaamattomalla talonpoikaisjärjellä ja jota höystettiin juurevalla kansanhuumorilla.

– Katson, että Niinistö tässä vähättelee ja puolustelee väkivaltaa politiikan keinona. Se on minusta huolestuttavaa ja tuomittavaa, Silvennoinen sanoi Ylellä.

Timo Soini toteaa blogissaan, että perussuomalaiset oli vaaleissa Suomen toiseksi suurin puolue.

– Ääniä saimme yli 500 000. Tuo vaalitulos ottaa koville, saati asema hallituspuolueena. Seuraava hillotolppa on keväällä 2019. Siihen saakka tätä (fasisti)ulvontaa riittänee, hän arvioi.

Lue myös: Ministeri kimmastui ”loskasta”: Tulee kertoa mitä tapahtui, ei mitä olisi pitänyt tapahtua

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)