Verkkouutiset

Timo Heinonen: Ulkomaiset yhtiöt vievät rikkaudet, sotkut maksaa Suomi

Kokoomusedustajan mukaan ulkomaiset kaivosyhtiöt on saatava vastuuseen.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Kansanedustaja Timo Heinonen (kok.) on huolissaan ulkomaisten kaivosyhtiöiden toimista Suomessa. Hänen mukaansa nykyinen lainsäädäntö antaa ”yhtiöille edelleen mahdollisuuden viedä rikkaudet maasta, mutta jättää jälkihoidon suomalaisten veronmaksajien huoleksi”.

− Talvivaara oli vain jäävuoren huippu. Kanadalaisen kaivosyhtiön jälkiä olemme joutuneet maksamaan Nivalassa Hiturassa jo yli 20 miljoonaa euroa ja riskikaivoksia on muitakin. Olemme edellyttäneet hallitukselta toimia asian korjaamiseksi.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)

− Yksi vaihtoehto voisi olla öljynsuojelurahaston kaltainen järjestelmä minne yhtiöt maksaisivat osan jokaisesta louhimastaan tonnista, toteaa eduskunnan valtiovarainvaliokunnan ympäristöjaoston puheenjohtajana toimiva Heinonen.

Heinosen mukaan ratkaisuja on tehtävä vielä tämän vaalikauden aikana.

− Nykyiset kaivosyhtiöiden jälkihoitoon varatut vakuudet ovat täysin riittämättömiä. Hituran kohdalla kustannukset ovat jo nyt kahden miljoonan vakuuksiin verrattuna yli kymmenkertaiset. Tämän tulisi herättää kaikki, että järjestelmämme ei toimi.

Heinosen mukaan jo toiminta-aikanaan kaivosten ympäristövaikutukset ovat usein kohtalokkaita.

− Ymmärrän hyvin lähialueiden ihmisten huolen, ja minusta lain tulisi paremmin turvata lähialueen ihmisten asemaa lyhytnäköisen maaperän tyhjentämisen sijaan, toteaa Heinonen

Heinonen on huolissaan myös julkisuudessa olleista tiedoista, joiden mukaan australialainen Dragon Mining olisi kertonut sijoittajilleen, että ”yhtiö ehtii tyhjentää kultakaivoksensa ennen kuin Suomen viranomaisille tehdyt valitukset on saatu käsiteltyä”.

− Valtausperiaate eli ”se saa joka ehtii” on kyllä menneen ajan peruja. Tästä ovat luopuneet jo myös muun muassa Yhdysvallat, eikä tällaista periaatetta ole enää käytössä missään meidänkaltaisessa maassa. Muualla lähtökohta on, että mineraaliesiintymät omistaa valtio.

Kansainvälisessä vertailussa kaivostoimintaa verotetaan Suomessa kevyesti.

− Korjaukset tulee saada eduskuntaan jo alkavan vuoden aikana. Se mikä ei toimi tulee korjata, sanoo Timo Heinonen.

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Viikon suosituimmat videot
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)