Verkkouutiset

Timo Heinonen ei hyväksy erityislukioiden alasajoa – päinvastoin niitä tarvitaan lisää

Kansanedustaja Timo Heinonen (kok.) ei hyväksy suunniteltua erityislukioiden alasajoa.

Luokanopettajana ennen kansanedustajuuttaan toiminut, kokoomuksen Osaamisen ja sivistyksen politiikkaverkoston puheenjohtaja Timo Heinonen haluaa tulevaisuudessa tarjota lapsille ja nuorille mieluumminkin lisää valinnanvapautta ja -mahdollisuuksia.

– Erityislukioilla on oma tärkeä paikkansa meidän yhteiskunnassa. On tärkeää, että opiskelukin voi joustaa silloin kun sitä esimerkiksi urheilijan ura vaatii. Tai toisaalta lukio on hyvä paikka antaa myös lisää oppia kuvataiteessa, tanssitaiteessa tai musiikissa, sanoi Heinonen Educa-messuilla.

Opetusministeri Krista Kiuru (sd.) on käynnistänyt selvityksen erityislukioiden asemasta ja jatkosta. Kiurun johdolla tehdyssä lukiouudistuksessa rahoitusleikkaukset uhkaavat nyt yli 70 erityislukiota.

Niitä on esimerkiksi urheilun, kuvataiteen ja musiikin alalla, mutta myös muiden oppiaineiden aloilla.

– Erityislukioiden valtionosuuksien puolittaminen ja myös lukion rahoituksen sitominen kolmivuotisiin lukio-opintoihin on aiheuttamassa erityislukioille ongelmia. Erikoistuminen eli opintojen syventäminen vaikkapa luonnontieteissä tai esimerkiksi urheilu-ura usein vaatii sitä, että lukio-opinnot voidaan jakaa neljälle vuodelle. Tämä pitää turvata jatkossakin, Heinonen vaatii.

Timo Heinosen mielestä erityislukioilla on tärkeä oma paikkansa Suomessa ja sen pitää säilyä.

– Itse mieluumminkin lisäisin lukioihin valinnaisuutta ja myös erikoistumisen mahdollisuuksia vaikka lukio ei varsinainen erityislukio olisikaan. Myös uusille erityislukioille on ehdottomasti tilausta ja tarvetta, toteaa Heinonen.

Uusimmat
MAINOS