Verkkouutiset

THL:n emeritusprofessori: Väestön sairastuttaminen on käsittämätöntä

Matti Jantusen mukaan THL:n tiedotus aliarvioi epidemian riskejä.

THL:n tutkimusprofessori emeritus Matti Jantusen mukaan länsimaissa herättiin myöhään koronavirusepidemiaan.

Maailman terveysjärjestö WHO julkaisi ensimmäisen koronatilanneraportin 21.2.2020.

– Läntisessä maailmassa, Pohjois- ja Länsi-Euroopassa eritoten, kuitenkin uskottiin WHO:n varotuksista huolimatta, että epidemia ei ulotu tänne, eikä tule juurikaan vaikuttamaan meidän elämäämme, Jantunen kirjoittaa blogissaan.

Viranomaisten viestintä vähätteli taudin vakavuutta.

– THL:n tiedotus aliarvioi epidemian riskejä jatkuvasti ja systemaattisesti, emeritusprofessori kirjoittaa.

Jantunen viittaa THL:n helmikuussa antamiin lausuntoihin, joiden mukaan ”Wuhanista lähtenyttä koronavirusta on paremmat mahdollisuudet torjua kuin 2000-luvun alun sars-epidemiaa” ja ”koronavirukseen sairastuneilla eurooppalaisilla on vähäinen riski kuolla tautiin”.

– Tiedotteiden sävy pysyi tyynnyttelevänä vielä läpi maaliskuun ensimmäisen viikon, kun epidemiatilanne Lombardiassa jo kriisiytyi, Jantunen kirjoittaa.

Hänen mukaansa Suomessa viivyteltiin myös lentokenttien turvatoimien osalta.

– WHO antoi 29.2. ohjeet epidemia-alueilta tulevien matkustajien terveydentilan tarkistamisesta ennen lentoa, neuvonnasta lennon aikana, miehistön suojautumisesta ja varustamisesta mahdollisesti oirelevien matkustajien varalle, maahantulotarkastuksista ja tulijoiden tarkasta seurannasta 14 vrk maahantulon jälkeen. Suomessa vastaavat ohjeet saatiin voimaan vasta kuukautta myöhemmin.

Jantunen pitää Ruotsin koronastrategiaa käsittämättömänä.

– Ilmeisesti Ruotsin kansanterveyslaitoksesta, sen johtavalta valtionepidemiologilta, Anders Tegnelliltä, oli kotoisin se yli Pohjoisen ja Läntisen Euroopan levinnyt ajatus, että covid-19 epidemia ei olennaisesti poikkeaisi kausi-influenssaepidemiasta, ja että paras reagointitapa epidemian mahdolliseen saapumiseen olisi hankkia kansalle laumaimmuniteetti antamalla epidemian levitä hallitusti yli koko väestön – sittenhän asia olisi poissa päiväjärjestyksestä, Jantunen kirjoittaa.

– Väestön suunnitelmallinen sairastuttaminen immuunisuojan hankkimiseksi on kansanterveystieteiljältä käsittämätön lähestymistapa vakavaan tartuntatautiin, ja Tegnell myönsi että kyse on kokeesta.

Uusimmat
MAINOS