Verkkouutiset

Uudenvuoden ilotulitus Ateenassa. Elon Musk ja Tesla puhuttavat tänäkin vuonna. LEHTIKUVA / AFP Louisa Gouliamaki

Tesla nousee – rohkeita ennustuksia

Mikä osa hintojen kehityksestä on fundamenttia ja mikä spekulaatiota?
Mauri Kotamäki
Mauri Kotamäki
Finnveran pääekonomisti, VTT

Talousasioihin keskittyvä takuuvarma laatulehti Financial Times on julkaissut raflaavia ennusteita alkaneelle vuodelle 2022. Tänä vuonna kannattaisi niiden mukaan 1. vähentää S&P-indeksiin sidottuja sijoituksia ja 2. ostaa sillä rahalla Teslaa – sikäli kun FT:tä on uskominen.

En ole varma onko. Alla kuitenkin perustelut:

FT:n toimittajan mukaan S&P500-indeksi tulee alenemaan enemmän kuin 10 prosenttia vuonna 2022. Inflaatio on osoittautunut pysyvämmäksi, kun monet alun perin odottivat. Kiihtyvään inflaatioon reagoiva Yhdysvaltain keskuspankki tulee tiukentamaan rahapolitiikkaansa, mikä tulee heijastumaan rahoitusmarkkinoille negatiivisesti. Monet ovat odottaneet jo vuosia sekä rahapolitiikan tiukentumista että rahoitusmarkkinoiden korjausliikettä. Saa nähdä onko tämä se vuosi.

Teslan pörssikurssi jatkaa nousuaan sen hulvattoman korkeasta arvosta huolimatta. Monet arvioivat Teslan ylihintaiseksi, joten miksi Tesla-kupla jatkaisi paisumistaan? FT perustelee osakekurssin kehitystä sillä, että Teslan osake on enemmän kuin pelkkä osake. Sen osakkeen arvo ei heijasta pelkästään tulevien kassavirtojen diskontattua summaa, vaan myös Elon Muskin elonmMuskimaisuutta. Monet näkevät tämän visionäärin pääsylippuna tulevaisuuteen – ja kukapa ei olisi valmis maksamaan päästäkseen tulevaisuuteen Muskin sähköistetyssä kyydissä.

FT:n analyysi on toki kapea ja populistinen, mutta silti hauskalla tavalla kiinnostava. Se myös heijastaa vallitsevan rahoitusmarkkinan vaikeaselkoisuutta; mikä osa hintojen kehityksestä oikeastaan on fundamenttia, mikä spekulaatiota, ja missä määrin näitä kahta voi uskottavasti edes erottaa toisistaan? Mene ja tiedä – minä en tiedä.

Yhden asian kuitenkin tiedän ja se on se, ettei ekonomistin kannata jakaa sijoitusvihjeitä.

Mutta jos FT:n sijoitusvinkit kelpaavat, niin askelmerkit on kuvattu yllä. Katsotaan sitten vuoden päästä kävikö hyvin, huonosti vai hyvin huonosti.

Uusimmat

Suosittelemme

MAINOS