Verkkouutiset

Terävä mieli voi ennakoida pitkää elinikää

Muistia ja muita tietoa koskevia mielentoimintoja mittaavat testit voivat kertoa potilaan riskistä menehtyä moniin sairauksiin, kertoo uutispalvelu Duodecim.
MAINOS (artikkeli jatkuu alla)

Muistia ja muita tietoa koskevia mielentoimintoja mittaavat testit voivat Duodecimin mukaan kertoa potilaan riskistä menehtyä moniin sairauksiin.

American Journal of Epidemiology -lehden julkaisemassa tutkimuksessa tämä havaittiin seuraamalla keskimäärin yhdeksän vuoden ajan 11 000 miestä ja naista, jotka olivat tutkimuksen alussa 50–100-vuotiaita.

Osallistujien muistia, tiedonkäsittelykykyjä sekä muita tiedollisia eli kognitiivisia mielentoimintoja mitattiin neljällä eri testillä seurannan alussa.

Kun tutkijat yhdistivät tiedot testituloksista tietoihin osallistujien kuolleisuudesta, he havaitsivat hyvän kognition liittyvän pienempään riskiin menehtyä sydän- ja verisuonitauteihin, syöpään ja hengitysteiden sairauksiin. Yhteyksiä eivät selittäneet erot osallistujien elämäntavoissa tai sosiaalisessa tai taloudellisessa asemassa.

Tulostensa perusteella tutkijat uskovat kognitiivisten testien valaisevan myös laajemmin potilaiden terveydentilaa ja riskiä menehtyä kroonisiin sairauksiin. Tulokset olisi Duodecimin mukaan silti hyvä varmistaa lisätutkimuksissa.

Uutispalvelu Duodecim

MAINOS (sisältö jatkuu alla)
Uusimmat
MAINOS (sisältö jatkuu alla)
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)