Verkkouutiset

Teollisuuden tilaukset hiipuivat vuodentakaisesta

Teollisuuden uusien tilausten arvo oli Tilastokeskuksen mukaan marraskuussa 16,3 prosenttia pienempi kuin vuotta aikaisemmin. Tammi-marraskuussa tilaukset vähenivät 6,9 prosenttia vuoden takaisesta.

Nordean mukaan uusien tilausten arvon vähentyminen oli odotettua, mutta pudotuksen olisi pitänyt olla pienempi kuin neljä prosenttia. Se olisi kertonut tilausten edelleen vahvistuneen hieman edellisiin kuukausiin verrattuna.

Tilaukset vähenivät eniten metalliteollisuuden toimialalla, jolla uusia tilauksia oli 21,6 prosenttia vähemmän kuin vuotta aiemmin. Suuri pudotus selittyy suurimmaksi osaksi siitä, että vertailuajankohdalle marraskuussa 2012 on kirjattu yksi suuri tilaus.

Tekstiiliteollisuuden toimialalla laskua oli 8,8 prosenttia, kemianteollisuudessa 8,0 prosenttia ja paperin, paperi- ja kartonkituotteiden valmistuksen toimialalla 4,5 prosenttia verrattuna vuoden 2012 marraskuuhun.

Tilastoa tulkittaessa on muistettava, että voimakkaat heilahtelut ovat kuukausitasolla tyypillisiä. Arvoltaan suuriakaan uusia tilauksia ei jaeta pidemmälle ajanjaksolle, vaan ne kohdistetaan tilastoitavalle kuukaudelle sellaisenaan.

Tuotanto kasvoi loka-marraskuussa

Myös teollisuustuotanto väheni marraskuussa. Työpäiväkorjattu tuotanto oli 0,7 prosenttia pienempi kuin vuoden 2012 marraskuussa. Tammi-marraskuussa työpäiväkorjattu teollisuustuotanto väheni 3,8 prosenttia vuoden takaisesta.

Nordean mukaan vahvistusta vaatimattomalle tuotannon nousulle saatiin, kun tuotanto supistui alle kolme prosenttia vuotta aikaisemmasta.

Kausitasoitettu tuotanto kasvoi marraskuussa 0,8 prosenttia lokakuuhun verrattuna. Lokakuussa kausitasoitettu tuotanto oli 0,2 prosenttia suurempi kuin syyskuussa. Syyskuussa tuotanto väheni 0,7 prosenttia edelliseen kuukauteen verrattuna.

Eniten tuotanto väheni sähkö- ja elektroniikkateollisuudessa, 9,4 prosenttia. Kemianteollisuuden tuotanto oli 3,5 prosenttia pienempi kuin marraskuussa 2012.

Päätoimialoista tuotanto kasvoi eniten kaivostoiminnassa ja louhinnassa, 15,1 prosenttia. Metalliteollisuuden tuotanto kasvoi marraskuussa vajaan prosentin vuoden takaisesta.

Marraskuussa teollisuuden kapasiteetin käyttöaste oli 81,2 prosenttia eli 1,6 prosenttiyksikköä vähemmän kuin vuotta aiemmin.

Metsäteollisuuden kapasiteetista oli marraskuussa käytössä 84,8 prosenttia eli kaksi prosenttiyksikköä vähemmän kuin vuoden 2012 marraskuussa. Metalliteollisuuden kapasiteetin käyttöaste oli marraskuussa 81,4 prosenttia, joka oli 3,3 prosenttiyksikköä vuoden takaista pienempi.

Uusimmat
MAINOS

Hyvä Verkkouutisten lukija,

Kehitämme palveluamme ja testaamme uusia sisältöformaatteja erityisesti mobiililaitteille. Haluaisitko osallistua testiin tässä ja nyt? Se vie vain muutaman minuutin.

(Uusi sisältö aukeaa painiketta klikkaamalla)