Verkkouutiset

Teollisuuden investointien odotetaan kasvavan reippaasti

Investointiaste on ollut viimeksi korkeampi vuonna 2012.

Elinkeinoelämän keskusliitto EK:n tuoreen Investointitiedustelun mukaan teollisuusinvestointien odotetaan kasvavan kuluvana vuonna 17 prosenttia edellisvuoteen nähden.

Teollisuuden investointien yhteenlaskettu arvo olisi tiedustelun mukaan tänä vuonna noin 9,9 miljardia euroa. Viime vuonna teollisuuden investoinnit kasvoivat arviolta 23 prosenttia, joka johtui paljolti talouden palautumisesta koronakriisistä.

– Investointien osalta nyt on selkeä momentum. Kasvun taustalla on nyt kolme tekijää: pitkään jatkunut investointilama, koronan tuoma talousshokki sekä vihreän siirtymän tuoma mahdollisuus. Kun rahoituskin on vielä investoinneille suotuisa, kasvupyrähdykselle on aineksia. Investointien toteutuminen kyselyn arvioimassa laajuudessa olisi tärkeää Suomen kasvupotentiaalin kannalta, toteaa Sami Pakarinen.

Kasvu painottuu kiinteisiin investointeihin ja energiaan. Kiinteiden investointien arvoksi ennakoidaan tänä vuonna 6,8 miljardia euroa, joka on peräti 21 prosenttia enemmän kuin edellisvuonna.

Tutkimus- ja tuotekehitysmenojen arvo olisi tiedustelun mukaan tänä vuonna 3,0 miljardia euroa ja kasvua viime vuoteen nähden olisi yhdeksän prosenttia.

Energiateollisuuden investoinnit puolestaan kasvaisivat tänä vuonna 37 prosenttia ja niiden arvo olisi 3,3 miljardia euroa.

Teollisuuden investointiasteen ennakoidaan nousevan tänä vuonna noin 23 prosenttiin. Investointiaste on viimeksi ollut tätä korkeampi vuonna 2012. Käyttötarkoituksen mukaan tarkasteltuna 45 prosenttia kuluvalle vuodelle suunnitelluista investoinneista on tuotantokapasiteetin laajennusinvestointeja ja noin 42 prosenttia korvausinvestointeja.

Investointitiedustelussa kysyttiin nyt ensimmäistä kertaa myös palveluinvestointien kehitystä. Tänä vuonna palveluinvestointien kehitystä mittaava saldoluku nousee 14 pistettä eli suurempi osuus yrityksistä näkee investointien kasvavan kuin vähentyvän. Kasvua on luvassa lähes jokaisella toimialalla.

Pakarisen mukaan palveluinvestointien laaja-alainen kasvu tänä vuonna hyvä uutinen, sillä sektori on ottanut ison lommon koronashokista.

– Palveluiden puolella aineettomat investoinnit ovat kasvaneet tasaista tahtia. Osaavan työvoiman saatavuusongelmien helpottaminen on akuutti ja ajaton keino auttaa palveluinvestointien kasvua jatkossa, hän toteaa tiedotteessa.

Elinkeinoelämän keskusliiton loppuvuonna 2021 tekemään tiedusteluun vastasi noin 500 yritystä, jotka työllistivät Suomessa noin 200[nbsp]000 työntekijää. Tiedustelun luvut on korotettu vastaamaan kansantalouden tilinpidon mukaisia investointeja.

Uusimmat
MAINOS